Tag archives for САД

image-27290

УСАИД одбележува 25 години во Македонија

Во Младинскиот културен центар денеска УСАИД одржа конференција за млади лидери на тема „Патот на Македонија од развој до самоодржливост”. Учесниците имаа можност да ги слушнат говорите на едни од најуспешните млади македонски таленти, кои ја пренесуваа нивната лична приказна и успех како и панел дискусија за тоа „Што е потребно за да се биде ...
Continue Reading »
image-25213

Стрелката на „ЧАСОВНИКОТ НА СУДНИОТ ДЕН“ поместена понапред

  Само еднаш во поновата историја, светот бил поблиску до уништување од денес, објавиле научниците на настанот „Bulletin of the atomic scientists“, собир на одговорните за поместување на минутите на т.н. „Часовник на судниот ден“.Стрелката на часовникот ќе се помести 30 секунди понапред, што значи дека светот ќе биде две и пол минути оддалечен од „полноќ“, ...
Continue Reading »
image-22561

Топол американски поздрав до новите генерации (колумна)

Дваесет и петти септеври, Јужна Каролина, САД. Впрочем, мигот додека го пишувам ова е се уште дваесет и четврти, со оглед на шестчасовната временска разлика меѓу источното американско крајбрежје и Македонија. Јужна Каролина е местото во кое ги минав последните 4 месеци или околу 120 дена. Среден (во секаква смисла на тој збор), разноличен, не најбогат за американски стандард, туристички ...
Continue Reading »
image-2705

Филмот како пропагандна алатка

'Textbooks are Soviet propaganda.' - Jerry Falwell 'Political art expresses the cliches you agree with, unlike propaganda, which expresses the cliches you don't.' - Brad Holland 'Look, I'm just a storyteller. When I make a film, I never want the film to become a vehicle of social propaganda.' - Norman Jewison Филмот денес претставува најзначајно посредувачко средство меѓу ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better