Tag archives for серотонин

image-27212

Ресет кој им е потребен на сите

Го знаете она чувство кога ви е доста и од луѓе, бука, гужви и галама? Мене ми е доста познато и прилично е интересна самата помисла дека на секој човек барем еднаш во животот му се случило баш тоа, да му дојде преку глава од сè и да посака да живее некаде кај што ќе ...
Continue Reading »
image-19869

Вистината за среќата

Во модерната наука, постои планина од трудови кои за тема на проучување ја имаат среќата (радоста), а кои покажуваат дека таа не може да биде постојано одржувана на многу високи нивоа. Во медицината е познато дека постојаната висока концентрација на хормонот на среќата (серотонин) во организмот, всушност, предизвикува тнр. серотонински синдром, кој може да доведе до ...
Continue Reading »
image-16319

Хемија на Љубовта

Наука на Љубовта  - Постојат три фази на вљубување и при тоа во секоја фаза се вклучени различни хормони.  - Кога сме вљубени во нашиот мозок се случуваат низа настани кои имаат сличности на менталните заболувања.  - Привлекувањето од некого би можело да биде поради подсвесната привлечност од неговите гени.  - Мирисот исто така може да се јави како ...
Continue Reading »
image-11820

Храна која орасположува

  Нека храната ти биде лек И нека лекот ти биде храна. ~ Хипократ Постојат еден куп книги, интернет статии и информации од најразличен калибар кои доживувањето на среќата го поврзуваат со храната и пијалоците. Сосема јасно – храната влијае врз севкупниот метаболизам, односно врз излачувањето на хормоните. Исто така, внесувањето на една иста храна во различни периоди од денот ...
Continue Reading »
image-11093

Физичката активност и среќата

  На човекот уште од најрани времиња му е позната врската меѓу одржувањето на телото и одржувањето на духот. Денес постојат цели планини од научни истражувања кои во детали ги објаснуваат врските меѓу конкретни типови физичка активност и доживувањето, односно одржувањето на среќата. Како и да е, голем број истражувања покажале дека серотонинот, „хормонот на среќата“ е во ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better