Archives for Психологија - Page 2

image-23850

Многумина кои не се јас

Стануваме во рани мугри и пред одразот во огледалото, решаваме која маска денес би ја носеле. Мора да пронајдеме златна средина и да ја зачуваме едноличноста пред опкружувањето, зашто експресиите на бес, тага и рамнодушност често нè етикетираат како дво-лични. Впрочем што е дволичноста? И дали таа е еднаква на лицемерието? Да ја објасниме попросто оваа ...
Continue Reading »
image-23694

20 мудри изреки на Платон кои ќе ви го подобрат разбирањето на светот

За љубовта 1. Љубовта е името на страста и посегот по целина. 2. Љубовта се раѓа во секој човек; таа ги спојува половините на нашата оригинална природа; таа се обидува да направи едно од две и да ја излечи раната на човечката природа. 3. Љубовта се однесува на нешто, а тоа не е нешто што таа е или ...
Continue Reading »
image-23537

Карактерно анемични

(Читај-Слабокарактерни) Пред да се префрлиме на темата од задглавието да проследиме една слика на хиерархија *За да се приспособиме во некои “клубови ” на луѓе, сликовито минуваме вака (од врв до дно)* Како ќе ги препознаете? Обично се тивки за секоја дискусија која навлегува во размер на кавга, избегнуваат одговорност и бурно реагираат кога треба да се соочат со ...
Continue Reading »
image-22943

Илјада лица во една личност

Иако мислиме дека сме само една личност во нас постојат многу типови на личности. Ние ја будиме во нас онаа личност која е актуелна во тој момент, може да не понесе еуфоријата и успехот на еден поет, може да преовладува родителската грижа или пак антузијастот , планинарот кој сака предизвици и голем адреналин, или ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better