Archives for Психологија - Page 35

image-15134

Трите нивоа на љубовта

  Првото најниско ниво на љубов е ориентирано кон објектот, постои објект на љубов. Гледате убава жена, навистина грациозна, со пропорционално тело. Вие сте возбудени. Мислите дека се вљубувате. Кај вас се појавила љубов затоа што жената е убава, затоа што е драга, затоа што е добра. Нешто од објектот побудило љубов во вас, немате влијание ...
Continue Reading »
image-11677

Првиот чекор за да станете посреќни е да одлучите да се промените (од „Среќата е глагол“)

  Сигурно голем дел од советите дадена на овој сајт и обидите за законитосно сведување на среќата на збир од животни принципи, на секојдневна рутина, на вештина која може да се стекне во текот на животот, повеќе или помалку ви се познати. Но, што со тоа? Дали реално сте го промениле животот во подобра насока имајќи го предвид ...
Continue Reading »
image-11679

Медитативната состојба на умот е клучот за секој успех (од „Среќата е глагол“)

  Константното одржување медитативна состојба на самоуверениот ум е клучот на успехот. Медитативната состојба на умот овде суштински ја изедначуваме со свесноста на умот за 3 видови нешта истовремено и паралелно: 1) свесноста за самиот себе (на пример, кога размислува негативни мисли, умот бидувајќи свесен дека извршува психички процес, не дозволува да биде „впиен“ од нив, постојано ...
Continue Reading »
image-11639

Среќата произлегува од внатрешниот мир (од „Среќата е глагол“)

  Испразни се од грижи. Мисли на оној кој мислата ја создал! Зошто остануваш во затворот Кога вратата е ширум отворена? Испетлај се од јазолот на исплашените мисли И живеј во тишина. ~ Руми („Заедница на духот“)   Задржувањето на внатрешниот мир, всушност, не само што е предуслов, туку е и крајна цел на секоја задача, која таа и да е. Тоа е така токму ...
Continue Reading »
image-11576

Какви се среќните личности и како да се стане таков? (од „Среќата е глагол“)

  Суштината на одговорот на ова прашање е: - своја. Среќна може да биде личноста која е осамена, а се чувствува пријатно, или пак, личноста која се однесува екстравертно, повторно доживувајќи пријатни психички состојби. Среќна може да е и личноста која прави баланс меѓу овие спротивности, сè додека се чувствува доволно моќно за одржување на овој баланс кој ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better