Archives for Галерија

image-27065

Во чест на Тоше Проески изложба во Спомен-куќата на Мајка Тереза

По минатогодишното гостување со изложбата „Вечниот ангел на милосрдието“ во Крушево,  Спомен-куќата на Мајка Тереза во Скопје до крајот на годинава е домаќин на изложбата „Животното дело на Тоше“ организирана од Спомен-куќата на Тодор Проески  од Крушево. Претставува фотографии од Тоше, некои досега и непознати во јавноста, како и цртежи кои на одбележувањето 10 години од ...
Continue Reading »
image-26940

Изложба на академскиот сликар Мирослав Масин во Љубљана

Во галеријата Кос во Љубљана вечер (20 ноември 2017) ќе биде отворена самостојна изложба на македонскиот академски сликар Мирослав Масин. Ќе бидат изложени дела од циклусот „Enchantè“ работени последниве четири години. „Enchantè“ претставува сублимат на поранешните циклуси на Масин. Во организација на Младинскиот културен центар – Скопје, а со поддршка на Министерството за култура, ќе се ...
Continue Reading »
image-26907

Отворена уметничката инсталација „365 килограми живот“

Во ликовната галерија „Борко Лазески“ во домот на културата „Марко Цепенков“ во Прилеп, синоќа беше отворена изложбата - уметничка инсталација насловена „365 килограми живот“ од уметникот Перо Кованцалиев од Гевгелија кој живее и работи во Скопје. Кованцалиев, кој прв пат се претставува пред прилепската публика и прв пат ја изложува уметничката инсталација, вели дека таа е ...
Continue Reading »
image-26775

Изложба на графика на Шќипе Мехмети “Фрагилност”

Во рамки на годишната програма на Националната галерија на Македонија е изложбата на графичарката Шќипе Мехмети, која ќе се одржи на 24.10.2017 година, вторник, во мултимедијалниот центар Мала станица, во 20.00 часот. На изложбата ќе бидат презентирани околу 30 графички листа кои Мехмети ги има изработено во последните неколку години, а се однесува на темата на ...
Continue Reading »
image-26765

Изложбата „Петар Мазев, 90 години од раѓање“ на 2 ноември во Националната галерија

Националната галерија на Македонија, потпомогната од страна на Министерството за култура на Република Македонија и Фондацијата „Илија Камчев“ ја организира големата јубилејна изложба „Петар Мазев, 90 години од раѓање“. https://www.youtube.com/watch?v=AoWfQKdXCBw   Изложбата ќе биде отворена во Даут пашиниот амам на 2-ри ноември 2017 година, со почеток во 20 часот, и ќе трае во следните три месеци. Ќе се промовира ...
Continue Reading »
1 2 4
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better