Archives for Музика - Page 11

image-13332

Mузичко – поетски – ликовен перформанс по повод годишнина на “Свирачиња“

Почитувани, По повод годишнината од радио емисијата “Свирачиња на Канал 103“ во понеделник на 11 март, во клубот Менада со почеток во 21 часот, ќе биде одржан музичко – поетски - ликовен перформанс. На овој настан ќе учествуваат поети и музичари кои веќе биле гости во радио емисијата Свирачиња, а домаќинот, Тома Димовски ќе слика во ...
Continue Reading »
image-13097

Музика за активирање на кореновата чакра

Секоја чакра има своја фрекфенција и вибрира на специфична фрекфенција, која ја одразува состојбата на чакрата (блокирана, урамнотежена или стресна). Секој звук во Космосот се карактеризира со своја фрекфекција, интензитет и тоналитет. Оттука, произлегува дека секоја чакра може да се изрази и преку звук, односно ритам. Оваа комуникација е двонасочна, но проблемот најчесто лежи во фактот ...
Continue Reading »
image-11882

Атанас Бадев- „патоказ“ на македонските композитори

  Атанас Бадев (Прилеп, 14 јануари 1860 - Софија, 21 септември 1908) е македонски композитор, хорски и музички теоретичар, еден од првите професионално школувани македонски композитори. Основно образование завршил во родниот град, потоа школувањето го продолжил во Солун и Бугарија, каде матурирал со одличен успех во Првата машка гимназија во Софија. По желба на семејството две години студирал ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better