Archives for Филм

image-27181

„Три дена култура“ во Карев, фестивал на млади уметници

„Три дена културa“ е настан кој ќе се одржи од 21-23 февруари (среда, четврток и петок, 20:00ч.) во гимназијата „Никола Карев“, а програмата на овој фестивал вклучува Средношколски филмски фестивал, театарски перформанси, свирка и дигитална изложба. Фестивалот инаку претставува една отворена платформа во која секој млад уметник (средношколец) ќе може да го претстави своето авторско ...
Continue Reading »
image-27169

Смислата на создавањето атмосфера во филмовите

Ниту една уметност не навлегува во нашата совест на начин на кој тоа го прави филмот, навлегувајќи директно во нашите чувства, длабоко во темните одаи на нашите души. -          Ингмар Бергман     Филмот, како хибридна и комплексна уметност која во себе интегрира различни медиуми – книжевност, сликарство и музика, односно инволвира 3 од 5-те сетила додека истовремено успева ...
Continue Reading »
image-27052

Проекција „Хармс“ во чест на наградените на фестивалот Синематик

Со проекција на филмот „Хармс“ во режија на Иван Болотников, вечер во 20 часот во Кинотеката на Македонија, завршува Фестивалот на филмската монтажа „Синематик“. „Хармс“ е прва копродукција помеѓу Русија и Македонија со учество на Литванија како втор копродуцент. Овој филм веќе освои повеќе меѓународни награди, меѓу кои и две награди на филмскиот фестивал во Шангај, ...
Continue Reading »
image-26914

Проекција на документарниот филм „Барајќи ги сликите“

Во Кинотека на Македонија вечерва, недела 19 ноемв., ќе се одржи проекција на документарниот филм „Барајќи ги сликите“ на режисерот Бенјамин Гајслер, чија тема е Бруно Шулц, полски писател, уметник, литературен критичар и професор по уметност со еврејско потекло. Со проекцијата Кинотеката на Македонија се придружува во одбележувањето на 125-годишнината од раѓањето и 75-годишнината од смртта ...
Continue Reading »
image-26854

„Синедејс“ од 9-19 ноември и филмски маратон по официјалното затворање

Шведската сатирична комедија „Плоштадот“, која победи во Кан годинава, на 9 ноември во кино „Милениум“ беше отворен 16. Фестивал на европски филм „Синедејс“. Фестивалот официјално ќе заврши на 19-ти со играниот македонски филм „Исцелител“ на Ѓорче Ставревски, но од наредниот ден ќе продолжи со десетдневен филмски маратон. Директорот на Младинскиот културен центар Златко Стевковски соопшти дека ...
Continue Reading »
1 2 9
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better