Archives for Арт - Page 35

image-4372

Тег од стиропор, шолја за пушачи, будилник со 3 стрелки (карикатура)

Белградскиот карикатурист Растко Ќириќ (57) е препознатлив по своите цртежи на апсурдни предмети со комичен тон, кои почнал да ги црта уште за време на своите гимназиски денови, од 1973/74, припаѓајќи на тогашната најмлада генерација југословенски графичари... ...а подолу може да погледнете и само неколку од неговите црно-бели цртежи, кои се надеваме ќе ја изнудат очекуваната ...
Continue Reading »
image-2705

Филмот како пропагандна алатка

'Textbooks are Soviet propaganda.' - Jerry Falwell 'Political art expresses the cliches you agree with, unlike propaganda, which expresses the cliches you don't.' - Brad Holland 'Look, I'm just a storyteller. When I make a film, I never want the film to become a vehicle of social propaganda.' - Norman Jewison Филмот денес претставува најзначајно посредувачко средство меѓу ...
Continue Reading »
image-1952

Фотографија: мимезис и/или метафоричен престап на една илузија 2/2

Прашањето на стварноста како клучно прашање за фотографот и неопходноста за познавање на повеќе природни и општествени науки Ние не гледаме зелено пенкало и гледаме зелено пенкало. Ова може да биде и бело пенкало само ако јас сакам такво да биде, на фотографијата, но како што лулето не е луле на нечија слика така и ова ...
Continue Reading »
image-1944

Фотографија: мимезис и/или метафоричен престап на една илузија 1/2

„Развојот во илузорната иднина“ Вчера можеби сретнав човек слеп на едно око, можеби затоа што јас сум слеп и на двете, но иако сум слеп јас знам дека тој не знае колку далеку од него сум бил кога покрај мене поминал доволно далеку за да не го почувствува со своето тело моето присуство. Значењето на уметничкото ...
Continue Reading »
image-1039

Кадрите и филозофскиот одраз на документарецот „Барака“

„Барака“ секако би можеле да го разгледаме како „уште еден документарец“ за мултикултурноста и мешањето на безброј многуте животни стилови, меѓутоа тоа е она што овој филм е веројатно најмалку. Имено, навистина е тешко да се поверува дека овој аспект од содржината на овој филм „има помала значајност“ од неговата „форма“, односно дека неговите веројатно ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better