Archives for Сликарство - Page 2

image-26734

Творештвото на Горјан Ѓорѓиев ќе биде крунисано со јубилејна изложба

Во ЈУ Културно Информативен Центар – Скопје, во Изложбените салони – Империјал 1и 2, четврток, 19 октомври 2017, во 20:00 часот ќе се отвори Јубилејната изложба – 30 Години ликовно творештво на Горјан Ѓорѓиев. Изложбата ќе биде отворена до 30. 10. 2017.     За авторот: Горјан Ѓорѓиев е роден 1965 во Скопје. Дипломирал на Академија за ликовни уметности во ...
Continue Reading »
image-25767

Арт студио „Реализам“

  Никола Голубовски, дипл. ликовен уметник, е еден од поинтересните и стилски најразнородни претставници на помладата генерација македонски сликари. Неговото арт студио, носејќи стилски и тематски определувачко име - „Реализам“, сепак, не е ограничено на правецот на кој алудира, како што е мошне евидентно од следниве примери:  (Крал на фабриките / King of Factories)   (Момче на 21-от век / ...
Continue Reading »
image-25286

Изложба на астpофотогpафии „Поглед во недоглед“

Изложба на астрофотографии со наслов „Поглед во недоглед“ ќе биде отворена вечерва, 8 февруари во Музејот на град Скопје... На изложбата, што ја организира Скопското астролошко друштво, ќе бидат претставени фотографии од ѕвездени траги, ноќни пејсажи, објекти од Сончевиот систем, бројни маглини и ѕвездени јата, блиски и далечни галаксии. Фотографиите се направени од членовите на друштвото на ...
Continue Reading »
image-25181

На Меѓународниот фестивал во Cтрумица наградени најдобрите карикатури и афоризми

Златната плакета на 18-от Меѓународен фестивал на афоризам и карикатура што се одржува во Струмица ја доби Ивајло Цветков од Бугарија... Меѓународното жири во состав Маја Чолакова од Бугарија како претседател и членовите од Македонија, Мирослав Георгиевски, Горги Панов, Никола Сарајлија и Александар Филев одлучувале за 200 карикатури и 400 афоризми кои пристигнале од 30 земји од ...
Continue Reading »
image-25032

Изложба на цртежи со наслов „Бегство за подобро утре“

  Изложбата на цртежи со наслов „Бегство за подобро утре“ од сириските уметници Шерго Муса и Назли Абду, денеска беше отворена во просториите на Кинотека Македонија, а помогната од УНХЦР-Скопје и Центарот за управување со кризи (ЦУК). Директорот на ЦУК Агрон Буџаку рече дека изложените цртежи ја раскажуваат приказната на уметниците која е полна со лутина и ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better