Вторник , Мај 23 2017
Колумни
You are here: Home / Био

Category Archives: Био

Сликата која може да им го спаси животот на жените!

rak1

Во последните неколку денови на интернет кружи слика во која се претставени „деформирани“ лимони кои всушност го претставуваат изгледот на дојка која е во некој стадиум на рак, а кој доколку биде навреме откриен, постои шанса да биде излекуван. Жените треба да одат на редовни прегледи, па се препорачува дури и самите да си прават „самопреглед“ на своите дојки многу ... Read More »

Нарушувања во исхраната и нивната „популарност“ во 21 век

Избор

Живееме во време кога оптеретеноста со сопствениот изглед е поизразена многу повеќе отколку претходно, благодарение на изложеноста на медиумите кои пропаагираат како треба да изгледа едно совршено женско, па и машко тело. Меѓутоа забораваме дека моделите од списанијата и весниците не се такви какви што се прикажани таму – совршени. Незадоволството од  сопствениот изглед може да се јави во секоја ... Read More »

Зошто прегратките се добри за здравјето?

parents-playing-hugging-children-car-on-background-mst

Дали знаете зошто секогаш се чувствувате подобро откако ќе го гушнете вашиот партнер или зошто солзите престануваат да ви течат веднаш штом ќе ве прегрне вашата пријателка или сестра? Одговорот лежи во неверојатната моќ на прегратката.  Прегрнувањето е позитивна и исклучително топла форма на комуникација која пренесува љубов, приврзаност, пријателска грижа, родителска поддршка, охрабрување, сигурност, доверба и порака дека „јас ... Read More »

Кои се ефектите на кофеинот?

зрна кафе

Кофеинот го стимулира централниот нервен систем, го ублажува заморот, ја зголемува будноста и ја подобрува концентрацијата. Меѓутоа покрај позитивните дејства на кофеинот врз нашето тело, тој има и негативни ефекти кои може да предизвикаат проблеми доколку се претера со неговата консумација. Што претставува кофеинот? Тој е најчесто користена психоактивна супстанца во светот. Го има во разни видови на храна почнувајќи ... Read More »

Чај – дар од природата

Сега е сезоната на чаевите. Тие се повеќе застапени во нашето секојдневие во зимскиот период кога ги пиеме во поголеми количини. Затоа, во оваа статија се запознаваме поблиску со овој дар од природата. Чајот претставува еден од најконсумираните пијалоци во светот. Несомнено е дар од природата и огромен пријател на вашето здравје. Знаеме дека се прави со киснење на преработени ... Read More »

Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better