Archives for Здравје - Page 19

image-4086

Што е Винг Чун? (втор дел)

„Винг Чунот е софистицирано оружје, ништо друго. Тоа е наука за борењето со цел онеспособување на противникот. Тоа е директно, ефикасно и смртоносно. Ако сакаш да се учиш на самоодбрана, не учи Винг Чун. Подобро ќе биде да ја учиш уметноста на невидливост.“ – Вонг Шун Леунг Од огромна значајност за тренирањето Винг Чун е практикантот ...
Continue Reading »
image-3932

Што е Винг Чун? (прв дел)

Винг Чун (некогаш неофицијално познат и како „винг чан“, „јонг чун“, „винг цун“...) во превод од кинески буквално значи  „вечна пролет“ (вечната пролет во Кина се означува преку заедништвото меѓу симболите на змија и жерав). Овој поим реферира на најпопуларното „јужњачко Кунг Фу“ со оглед на фактот дека оваа боречка вештина се изучува во повеќе од ...
Continue Reading »
image-1842

Медитацијата ве прави покреативни

Ова е заклучокот од студијата направена од страна на когнитивниот психолог Лоренца Колцато и нејзините соработници во Универзитетот Лајден, објавена на 19-ти Април годинава во списанието Frontiers in Cognition. Одовде произлегува дека покрај релаксацијата, медитацијата е извор и на голем број други бенефити, особено во доменот на когницијата, инволвирајќи се во начините на кои размислуваме и ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better