Сабота , Јуни 24 2017
Колумни
You are here: Home / Филозофија

Category Archives: Филозофија

Рефлексии

breg

Остатоци врз карпа   Како остатоци врз брег или  врз карпи што ги оставаат брановите по повлекувањето, така  и душата ги остава своите парчиња  врз луѓето и нештата наокoлу, т.е се раскинува , се додека не се врати  комплетно на себе (и така не стане дух, како што вели Хегел). И  така талка по други нешта или луѓе од кои ... Read More »

Четирите закони на духовноста

3(5)

Во Индија се учат  ”Четирите закони на духовноста” . Првиот закон вели: “Личноста којашто доаѓа, е вистинската личност” . - Тоа значи дека никој во нашите животи не доаѓа случајно, сите личности што се околу нас и што се во итеракција со нас, овде се поради некоја причина, за да ни покажат и нè научат на нешто,,. Вториот закон вели:  ... Read More »

Одржувањето на внатрешниот мир е врвен предуслов за остварувањето на нашите заеднички цели

cave-01

Испразни се од грижи. мисли на оној кој мислата ја создал! зошто остануваш во затворот кога вратата е ширум отворена? испетлај се од јазолот на исплашените мисли и живеј во тишина. ~ Руми („Заедница на духот“)   Задржувањето на внатрешниот мир, не само што е предуслов, туку е и крајна цел на секоја наша задача, која таа и да е. ... Read More »

Мудрите зборови на Хозе Тексеира или Како (не)кадарното новинарство раѓа (не)кадарна публика

meryl-streep

Mерил Стрип, славната добитничка на Оскар за улогата во „Крамер против Крамер“ од 1979-та (има рекорден број номинации за оваа награда, дури 16), со својата филмска кариера која до денес изнесува ни повеќе ни помалку туку 44 години, секако, НЕ Е авторот на мудрите зборови подолу, како што избрзаа, како многу пати досега, без ниту најмала внимателност и прецизност да известат ... Read More »

Брат, не си ни ти од челик

11753663_886077194793150_4347944627652339228_n

Брат, не си ни ти од челик   Ги знаеш оние луѓе што се стално насмеани? Си напраил ли некад муабет со таква особа? Ќе те слуша со саати. Сите твои маки и проблеми ќе ти ги слушне. И ќе ти се насмевне. Ќе те пипне за рака. Ќе те разбере. Од очи им излегува утеха и благост, со која ... Read More »

Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better