Сабота , Јуни 24 2017
Колумни
You are here: Home / Интервју

Category Archives: Интервју

Интервју со познатиот француски писател Фредерик Бегбеде

frederic beigbeder stefan markovski

Фредерик Бегбеде (Париз, 1965), автор на 11 романи, е еден од најпознатите француски и европски романсиери, книжевен критичар, филмски работник и новинар, добитник на наградата Interalliè во 2003 за романот „Прозорци на Светот“ и наградата Prix Renaudot во 2009 за „Француски роман“. Бегбеде е извршен уредник на популарниот магазин за возрасни Lui и е колумнист во популарниот магазин Figaro од ... Read More »

Интервју со Томислав Каранфиловски, поет

11705190_956921111024790_3581837670967769650_n

Томислав Каранфиловски (1987, Скопје) е современ македонски поет, дипломец на Катедрата за македонски јазик. Магистрирал на Институтот за македонска литература на Културолошки  студии. Работел на меѓународни проекти поврзани со академското пишување. Негова прва стихозбирка е „Од небото до земјата“, која ја објавил на свои 18 години. Најголеми влијанија врз неговото творештво оствариле Ацо Шопов, Радован Павловски, Блаже Конески, Матеја Матески, ... Read More »

Интервју со Божидар Николиќ – Бота

IMG_3525

Божидар Бота Николиќ, овогодинешниот добитник на престижната „Златна камера 300“ за животно дело и „СЕЕ камера“ за особен придонес кон балканскиот филм на 36-то издание на „Манаки“ е човек кој со својот придонес кон кинематографијата на екс-ју просторите развил кариера пространа низ 5 децении, реализирана со пуштањето во етер на повеќе од 40 филмови, 50-тина ТВ драми и 15-тина ТВ ... Read More »

Интервју со акад. Катица Ќулавкова: „Наградите треба да ги мотивираат поетите да вложуваат максимум од себе“

Katica-Kjulavkova-int84-1

Академик Катица Ќулавкова, претседател на жири комисијата на Меѓународниот поетски фестивал „Литературни искри“ во интервју за МПФ зборува за квалитетот на пријавената поезија на конкурсот, за песните на наградените поети, за современата книжевна сцена во Македонија и други прашања врзани со поезијата, младите творци и критериумите на вреднување. Академик Ќулавкова е автор на десетици поетски, прозни и есеистички дела, како ... Read More »

Бобан Богатиновски: Не му е на секого судено да успее (Интервју)

бобан

Денес друштво на Зеница ќе ни прави еден, без ни најмал сомнеж, несекојдневен поет и раскажувач –  Бобан Богатиновски, авантуристички дух, човек од медицината и ветеран на македонската книжевна сцена со веќе дваесетина години присуство на истата, автор на книгите поезија: „Луцидни халуцинации“, „Прекрасен ден за умирање“, „Светлината е посилна“,„Барајќи карпа за молитва“ и на романите „Соба за разговор“, „Коцкар“, „Монотонија“ ... Read More »

Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better