Archives for Книжевност

image-27362

Конкурс за меѓународен поетски фестивал „Литературни искри 2018“ во Гостивар

К О Н К У Р С За МЕЃУНАРОДЕН ПОЕТСКИ ФЕСТИВАЛ „ЛИТЕРАТУРНИ ИСКРИ 2018“ – ГОСТИВАР • Право на учество имаат сите поети од Македонија и Балканските земји. Се натпреваруваат во две возрасни категории, до 18 години и над 18 години • Секој учесник конкурира со по три досега необјавени песни, не подолги од 32 реда, на ...
Continue Reading »
image-27358

Среќен ден на книгата!

Сакај ја книгата, сакај го пишаниот збор! Само тој што чита може да ја разбере љубовта кон книгите! Секоја книга има своја приказна, свое минато, свој почеток и крај. Да не дозволиме денешната напредна технологија да го уништи пишаниот збор или да ја намали неговата вредност. Книгите да не се заменуваат со компјутери, затоа што магијата кога читаш со ...
Continue Reading »
image-27355

Објавен новиот број на списанието за литература, култура и уметност „Современост“

Списанието за литература, култура и уметност „Современост“ во првиот број за 2018 на 153 страници нуди разновидност од поезија, проза, есеистика, критички осврти и студии. Како и во поголемиот дел од присутните содржини, така и во поетскиот дел овојпат доминираат автори од помладите генерации: Блаже Петревски, Тања Кармзова-Костиглиола, Александар Војнески, Катерина Гогова, Ирена Јурчева, Вања Таневски, ...
Continue Reading »
image-27350

Во светската антологија „Слушни ја оваа река” учествува Митко Гогов

Во Колумбија излезе од печат светска поетска антологија „Слушни ја оваа река' во која меѓу 126 автори од 58 земји е вклучен поетот Митко Гогов, претседател на Здржението „Контекст-Струмица“, кое во Македонија го организира меѓународниот фестивал „100 илјади поети за промена“. Поетите-уредувачи на антологијата, Роберт Макс Стинкис и Естебан Чарпентие, во предоворот наведуваат дека таа е замислена како ...
Continue Reading »
image-27346

Сонцето во март

Јасно ми е дека во непознат град сретнав непознат живот одеднаш, неочекувано, како сонцето во март.   Кажав „здраво“ и другиот живот ми ја покажа картата на тој непознат град, потоа ме однесе дома.   Том Филипс Препев на македонски јазик: Митко Гогов   Том Едвард Филипс е поет, драматург и преведувач од Бристол, Велика Британија, кој во живее во Софија, кадешто неговата последна збирка поезија „Непознати преводи“ е издадена ...
Continue Reading »
1 2 181
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better