Сабота , Јуни 24 2017
Колумни
You are here: Home / Книжевност / Приказни

Category Archives: Приказни

Продавачот на костени и неговото куче

father and son meting

Секојдневно мораше да пешачи добри 7км за да стигне до градот на местото каде ги продаваше своите печени костени. Мораше да се разбуди уште во 5 часот за да тргне кон градот затоа што требаше да помине добар час и половина во чекорење. Токму пред 7 часот тој си ја местеше својата опрема и веќе ги очекуваше луѓето кои поминуваа ... Read More »

Кожата во која живеам

skin

Седејќи покрај својот пријател додека чекаа да им ги донесат пијачките онака сосема неочекувано, Винсент му рече на Семјуел: „Да не си ми во кожа“. Семјуел: Што се случува? Винсент: Да не си ми во кожа. Семјуел: Добро Винсенте, те разбрав дека ти е лошо, но морам да знам што те измачува толку за да знам како да ти помогнам. ... Read More »

Рајските порти – поучна приказна

dog heaven

Умрел еден човек. Неговото куче од жал легнало до него и умрело и тоа. И така, душата на човекот стоела пред портата со натпис „РАЈ“, а веднаш до него стоела и душата на кучето. На портата пишувало и „Влезот со кучиња е забранет!“ Човекот не влегол во таа порта и поминал покрај неа. Оделе така двете души и дошле до ... Read More »

Промоција на „Продавачот на ветар и магла и други приказни“ во Гевгелија

кавер

На 30.07.2015 год. (четврток), со почеток во 20:30 часот, пред јаворот на библиотеката “Гоце Делчев” во Гевгелија, ќе се одржи промоција на книгата ПРОДАВАЧОТ НА ВЕТАР И МАГЛА И ДРУГИ ПРИКАЗНИ, збирка раскази од Стефан Марковски. Форматот на книгата, за разлика од претходните дела на Марковски, е стандарден (А5). Книгата со вкупна големина од 370 страници, вклучува невообичаена форма на ... Read More »

ГОЛЕМИТЕ ПЛАНОВИ НА МАЛИТЕ ЛУЃЕ

babyub-thumb

          Големите планови на малите луѓе Текст на Драган Таневски   Уште неколку месеца… едвај чекам мама да ме гушне. Сигурно е многу убава. Можеби и најубава на свет. Сигурно многу ќе ме сака. и нема да ме кара кога ќе превртам чаша со вода, или кога кога ќе се мрштам дека нема да ми се ... Read More »

Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better