Archives for Приказни - Page 2

image-24073

Рајските порти – поучна приказна

Умрел еден човек. Неговото куче од жал легнало до него и умрело и тоа. И така, душата на човекот стоела пред портата со натпис „РАЈ“, а веднаш до него стоела и душата на кучето. На портата пишувало и „Влезот со кучиња е забранет!“ Човекот не влегол во таа порта и поминал покрај неа. Оделе така ...
Continue Reading »
image-23963

Промоција на „Продавачот на ветар и магла и други приказни“ во Гевгелија

На 30.07.2015 год. (четврток), со почеток во 20:30 часот, пред јаворот на библиотеката “Гоце Делчев” во Гевгелија, ќе се одржи промоција на книгата ПРОДАВАЧОТ НА ВЕТАР И МАГЛА И ДРУГИ ПРИКАЗНИ, збирка раскази од Стефан Марковски. Форматот на книгата, за разлика од претходните дела на Марковски, е стандарден (А5). Книгата со вкупна големина од 370 страници, вклучува ...
Continue Reading »
image-23966

ГОЛЕМИТЕ ПЛАНОВИ НА МАЛИТЕ ЛУЃЕ

          Големите планови на малите луѓе Текст на Драган Таневски   Уште неколку месеца... едвај чекам мама да ме гушне. Сигурно е многу убава. Можеби и најубава на свет. Сигурно многу ќе ме сака. и нема да ме кара кога ќе превртам чаша со вода, или кога кога ќе се мрштам дека нема да ми се допаѓа кашичката. Да, ...
Continue Reading »
image-23954

Брат, не си ни ти од челик

Брат, не си ни ти од челик   Ги знаеш оние луѓе што се стално насмеани? Си напраил ли некад муабет со таква особа? Ќе те слуша со саати. Сите твои маки и проблеми ќе ти ги слушне. И ќе ти се насмевне. Ќе те пипне за рака. Ќе те разбере. Од очи им излегува утеха и ...
Continue Reading »
image-23941

Писателе, писателе

- Чичко, чичко, вие бевте писател, така? - Па шо знам, така викаат... Неозбилно му одговорив. - Ве молам за помош чичко, многу ми се свиѓа една девојка, па сакав да и напишам писмо. - Шо, уште се праи тоа? Па нели фејсбук, мејл, месинџер, м? - Знам бе чичко, ама она е друга сорта... Мислам стварно е посебна. ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better