Archives for Приказни - Page 46

image-12361

Лебот и богатствотo – Дервишка приказна

  Еднаш еден крал решил да даде дел од своето богатство за милостина. Тој посакал да дознае што ќе се случи со неговиот дар. И така го повикал кај себе пекарот и му рекол да испече две векни леб и во едната векна да стави драгоцености, а другата да ја направи само од брашно и вода. Потоа ...
Continue Reading »
image-12363

Голиот на гости – Македонска народна еротска приказна

Си бил еден многу сиромав младич и одошто бил сиромав си кинисал некаде далеку на печалба. Одел, одел и приквечерина го фатил силен дожд и вијулици и си рекол да побара да преноќи во крајната куќа на некое далечно село. Почукал на вратата. На стариот домаќин, кој излегол да види кој чука, му рекол: - Се напрајв ...
Continue Reading »
image-12326

Приказна за мудрецот и владиката

Си бил некогаш еден многу скржав тиранин кој секогаш сакал да ја дознава вистината. Се викал тој Родриго и бил голем господар и владика во Шпанија. Тој мислел дека вистината е нешто кое може со сила да го одземе од Омар Ел Калави од Тарагона. Омар бил фатен и доведен во дворецот. Тогаш Родриго му кажал: - ...
Continue Reading »
image-12324

Наследство – дервишка приказна

Еден човек, кој умирал далеку од дома, составил тестамент во кој распределил се што имал со следните зборови: “Вилаетот во кој се наоѓаат моите имоти нека земе што ќе посака, а што сака нека му даде на Ариф Смирениот”. Во тоа време Ариф, млад човек кој немал никакви желби, бил најнезначајниот член на тој вилает. Затоа ...
Continue Reading »
image-12322

ПРИКАЗНА ЗА ПРАСЕТО (РОМАНСКА НАРОДНА ПРИКАЗНА)

Еден Ром и еден Романец отишле заедно на панаѓур да купат прасе. Откако нашле едно убаво прасенце, одлучиле да го купат. Тогаш Ромот му рекол на својот пријател: Е сега кога прасето е наше, како да си го поделиме меѓу себе? Ромот како Ром, цело време мислел само на едно: како да го надитри Романецот. - А, ти, ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better