Сабота , Јуни 24 2017
Колумни
You are here: Home / Книжевност / Есеј

Category Archives: Есеј

Говор на Битието – осврт за стихозбирката In Nomine од Стефан Марковски

In-Nomine

∞ Стефан Марковски (Гевгелија, 1990) е едно од челните имиња на најновата генерација македонски поети. Завршил компаративна книжевност, а исто така е и апсолвент на Институтот за Филозофија при истоимениот факултет во Скопје. Самото тоа дава на показ дека станува збор за една интелектуална и љубопитна природа, која ја бара синтезата меѓу поезијата и филозофијата. Извонредно плоден за своите години. ... Read More »

Трипати взори

tripati

„Овие страници раскажуваат веројатна приказна, која сепак никогаш не би можела да се случи во реалноста. Всушност, раскажуваат за два лика што се среќаваат трипати, но секој пат е единствениот, прв и последен“.   Луѓето се брзаат и затоа чувствуваат потреба да читаат концизни романи, по можност добронапишани. Токму таков е овој на Барико, лесен, прецизен, видлив, брз, конзистентен и ... Read More »

ЖИВОТ ИЛИ ФИКЦИЈА?

Screen Shot 2016-06-22 at 11.13.56 AM

Кон делото „Бавната смрт на Лусијана Б.“ од Гилјермо Мартинес, Антолог 2015  „Фикцијата се натпреварува со животот“ – Хенри Џејмс Мартинес преку своето дело „Бавната смрт на Лусијана Б.“ лесно создава ефект на судница и со тоа нам, читателите, ни дава целосно право на вклучување во романот. Освен што ќе добиете желба за кафе затоа што Лусијана толку слатко го ... Read More »

Изматематизирани анализи на романот „Височка хроника” од Иван Тавчар и расказот „Мартин Крпан” од Фран Левстик

1

За пристап кон анализата, притиснете овде. Read More »

Критика: „Крвава уметност“ од Срѓан Ивановиќ (роман)

Крвава уметност

Ова дебитантско дело( ако воопшто може да се нарече така) заслужува големо внимание, не само од македонската читателска публика туку и многу пошироко! Нараторството со кое писателот не` запознава со главниот лик на „ Крвава уметност“ е маестрално проткаено преку едноставните меѓучовечки дијалози со секојдневните жаргони на  „обичниот човек”. Искрената паралела на минатото и сегашноста која писателот ја распостила пред ... Read More »

Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better