Archives for Есеј - Page 2

image-24707

Трипати взори

„Овие страници раскажуваат веројатна приказна, која сепак никогаш не би можела да се случи во реалноста. Всушност, раскажуваат за два лика што се среќаваат трипати, но секој пат е единствениот, прв и последен“.   Луѓето се брзаат и затоа чувствуваат потреба да читаат концизни романи, по можност добронапишани. Токму таков е овој на Барико, лесен, прецизен, видлив, ...
Continue Reading »
image-24656

ЖИВОТ ИЛИ ФИКЦИЈА?

Кон делото „Бавната смрт на Лусијана Б.“ од Гилјермо Мартинес, Антолог 2015  „Фикцијата се натпреварува со животот“ – Хенри Џејмс Мартинес преку своето дело „Бавната смрт на Лусијана Б.“ лесно создава ефект на судница и со тоа нам, читателите, ни дава целосно право на вклучување во романот. Освен што ќе добиете желба за кафе затоа што Лусијана ...
Continue Reading »
image-24261

Критика: „Крвава уметност“ од Срѓан Ивановиќ (роман)

Ова дебитантско дело( ако воопшто може да се нарече така) заслужува големо внимание, не само од македонската читателска публика туку и многу пошироко! Нараторството со кое писателот не` запознава со главниот лик на „ Крвава уметност“ е маестрално проткаено преку едноставните меѓучовечки дијалози со секојдневните жаргони на  „обичниот човек'. Искрената паралела на минатото и сегашноста која ...
Continue Reading »
image-24021

За какаото, за циметот и за другите бразилски вкусови

Кон романот „Габриела, каранфилче и цимет“ од Жорже Амадо, „Антолог“ 2014.   Латиноамериканските автори отсекогаш ги привлекувале читателите со егзотичниот свет што го прикажуваат во своите дела, со несекојдневните ликови, настани и приказни. Една таква приказна, бразилска, нè носи на плантажите за какао во средината на 1920-тите години, во малото гратче Илеус, кое се наоѓа во процес ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better