Archives for Книжевност - Page 169

image-11873

Бунтовната природа на Џорџ Гордон Бајрон

  Џорџ Гордон Бајрон, шестиот барон Бајрон (Лондон, 22 јануари 1788 - 19 април 1824, Мисолонги) бил англо-шкотски поет и водечка фигура во романтизмот. Тој бил олицетворение на слободен човечки дух во бунтот против поредокот и рамките на тогашното општество, па оттука и неговата голема популарност кај европските народи, кои биле под јаремот на туѓинскиот и на ...
Continue Reading »
image-11861

Парис

За целта на играта Парис имаше дваесет и девет години и нешто повеќе коса од вообичаеното.  Танцуваше со пајажини и носеше бела кошула која му ги откриваше младешките гради, а таму – топло сонце грееше. Грееше! Грее! Грее! Парис беше несфатен, несфатен како денот кој носи солзи а зема воздишки, смеа, кикот, скокот и хистерија. Парис беше ...
Continue Reading »
image-11844

Идејата за чистилиштето

  Дисперзија на претставата во почетокот на новата ера   Корените на погледите за овој сегмент или фаза од задгробното патување на душата според некои е можно да се согледаат уште во древноеврејската ритуална практика на „дарување на мртвите“ чија генерална цел претставува олеснувањето на околностите кои долж патот мртвите ги минуваат во вид на искушенија. Во рамки на ...
Continue Reading »
image-11795

Б. Ендемион – Бладалог на еден заскитан шум

  (песна во проза)   23 мај   О растреперени лаѓи што ве лула улавиот морски бран на мислите во просторите на севкупноста која вешто ја сокрива својата ништотија Славни морепловци – ловци на мисли испливуваат од пените на пресушениот бран и пеат подводни песни на сите јазици Само еден е нем Значи тој прославува Се искачуваме над морските бедеми ...
Continue Reading »
image-11677

Првиот чекор за да станете посреќни е да одлучите да се промените (од „Среќата е глагол“)

  Сигурно голем дел од советите дадена на овој сајт и обидите за законитосно сведување на среќата на збир од животни принципи, на секојдневна рутина, на вештина која може да се стекне во текот на животот, повеќе или помалку ви се познати. Но, што со тоа? Дали реално сте го промениле животот во подобра насока имајќи го предвид ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better