Archives for Книжевност - Page 175

image-11399

Жолтото такси

  Во таа гужва од неспретни минувачи, ликови излезени како од крими-гета и заљубени парови инспирирани од најновата новела на Никола Спаркс, се чувствував мизерно. Гледав само што побрзо да им се пробијам до шеснесетникот,како искусен квортербек и да го достигнам тротоарот. Но луѓето се повеќе,се береа како пчели над мед околу семафорите,пешачките премини што мене само ме ...
Continue Reading »
image-11341

Карта во еден правец

  Госпоѓицата облечена во нежно,розово трико,со малечок превез во косата кој и го покриваше десното око, немирно се смести на седиштето број 31. Шпанскиот воз се движеше на релација Бордо-Тулуз. Откако го положи телото врз некомфорната фотеља, ги изваде белите чипкани ракавици, а од малечката ташна и стаклено шишенце исполнето со жолтеникава течност. Претпоставив дека е парфем зашто ...
Continue Reading »
image-11334

Легии на свеста од врвот на дното

  Свеченост од дим на темјан сплетив јаже на најниската ѕвезда се обесив од вашето созѕвездие навечер децата доаѓаат да си играат во дворот на небото украсено со светулки и секое девојче крие во својата коса пeрче мисла украдена од воздухот тенок слој сивило врз неа потопена во врвна таинственост така ги маѓепсуваат момчињата од окото на атомот ѕирка старо гудало во плачот на виолината се крие една ...
Continue Reading »
image-11271

Инспиративни изреки од сите светски краишта

  Подолу изложените цитати биле искажани или запишани од страна на голем број филозофи, свети личности, писатели, психолози, политички лидери и луѓе кои на еден или друг начин оствариле успех во општествената сфера промовирајќи ги светлите страни на животот и неговото време. Се надеваме ќе ве поттикнат на позитивност, креативност и имагинативност.   Умот го создава светот Она што ...
Continue Reading »
image-11255

Кобно време (извадок) – Јана Колева

Аномија Секој во својата паралелна димензија што под нормала ја сече онааа универзумската,основната- Ако воопшто постои. Сред сиот овој вариетет на различни агли сме се нашле во кубистичка слика, секој со својот агол на гледиште, без стандард сред фиктивна повеќедимензионалност... А сепак , се повеке се губи колективното, основата... Аномијата се повеке се изразува. Чувството на лебдење низ простор-времето надвладува... Чувството на лебдење низ недостатокот од цврстина ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better