Archives for Книжевност - Page 177

image-11271

Инспиративни изреки од сите светски краишта

  Подолу изложените цитати биле искажани или запишани од страна на голем број филозофи, свети личности, писатели, психолози, политички лидери и луѓе кои на еден или друг начин оствариле успех во општествената сфера промовирајќи ги светлите страни на животот и неговото време. Се надеваме ќе ве поттикнат на позитивност, креативност и имагинативност.   Умот го создава светот Она што ...
Continue Reading »
image-11255

Кобно време (извадок) – Јана Колева

Аномија Секој во својата паралелна димензија што под нормала ја сече онааа универзумската,основната- Ако воопшто постои. Сред сиот овој вариетет на различни агли сме се нашле во кубистичка слика, секој со својот агол на гледиште, без стандард сред фиктивна повеќедимензионалност... А сепак , се повеке се губи колективното, основата... Аномијата се повеке се изразува. Чувството на лебдење низ простор-времето надвладува... Чувството на лебдење низ недостатокот од цврстина ...
Continue Reading »
image-11246

Реалноста во која живее секое битие…

  Реалноста која што ја перцепираме е само една од бесконечно многуте варијанти кои битието може да ги перцепира. Останатите варијанти може да се наречат претходни/идни или паралелни животи кои напоредно веќе постојат. Единствено нешто што му е битно на битието е искуството и само тоа се памети. Материјалниот свет е само едно искуство и се‘ што ...
Continue Reading »
image-11221

Гостин

Тој ден во нашиот град дојде еден мој далечен роднина. Ни јас не знам точно што ми паѓаше, но откако се пресели често ја посетуваше нашата куќа. Кога и да дојдеше во ноздрите секогаш чувствував мирис на скиселено вино, лоша ракија или оцет. Никогаш не се прашував зошто е тоа така, ми доаѓаше некако природно. Прво ...
Continue Reading »
image-11183

Дедо Мраз е на покривот (расказ)

  Годинава е пуста, улиците се неосветлени, а новогодишните светилки станаа непозната атракција за градот кој порано беше поим за светла Нова година. Децата живеат во црно-бел свет, понекогаш во своите фантазии ја бараат црвената боја и ликот на еден белобрад старец. Снег немало неколку години наназад. Зимата носеше само пустош и дополнителни грижи. Жителите на овој ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better