Archives for Книжевност - Page 2

image-27122

Ода на радоста (химна)

Се потсетив на „Ода на радоста“ имено песната што ја пеев на хор во основно одделение, па сакав да ја споделам со сите читатели и се надевам дека во оваа Нова година радоста ќе ги прати сите. Радост бистра, убост чиста, ќерко од Елизија опивна си моќ што плиска, радост и поезија. Твојте сништа спокој шират, злото што го скротува Сите ...
Continue Reading »
image-27115

Сенките ме дочекуваат (поезија)

Лебдам ми се лебди се искачувам и симнувам по небата како акробат пред последниот лет.   Сенките ме дочекуваат Гол и преморен од прашините на една дамнешна забава што ги кријат лицата на ридовите под кои се закопани магли од ноти.   Сенките ме дочекуваат омален и со тетоважа на големо „А“ среде чело. Анархија на нашите тонови еуфорија на срце низ чија централна јама минуваат за да им го чуе ...
Continue Reading »
image-27106

Денес ќе се оддржи промоција на „Мини прирачник за поезија“ од Елена Пренџова

Промоција на „Мини прирачник за поезија“ ќе почне во 20:30ч во Кинотека на Македонија. Помотор: проф. д-р. Иван Џепароски Модераторка: Христина Ѓорѓиевска На официјалната покана за настанот на фесјбук пишува: „Дојдете да се видиме, да се подружиме, оние кои го помогнаа објавувањето на книгата да си ги подигнат примероците, останатите да си набават примероци, да си поразговараме и да ...
Continue Reading »
image-27098

Исчезнување (поезија)

Се стесни видикот. Темна магла денот го облече. Прав од невидливост насекаде се шири. Испаруваме некаде во универзумот. Реа од гнасен чад завладеа, а ти водиш борба со воздухот. Зрно прашина е поголемо од тебе, му се плашиш на отровот што го испушта расчадениот оџак. Во себе погледнуваш, самиот не можеш да се видиш, стануваш едно со дишењето и се претвораш во огледало. Исчезна краткиот миг на благосостојба, се јави немирот како Демон што ...
Continue Reading »
image-27090

Осми конкурс за наградите „Крсте Чачански“ и „Јован Котески“

Културниот центар „Бран“ и ревијата за книжевност „Бранувања“ од Струга го распишаа осмиот конкурс за наградите „Крсте Чачански“ - за необјавена збирка на кратки раскази и  „Јован Котески“ - за необјавена поетска збирка. Расказите односно песните не треба да се претходно објавени. Секој расказ да не биде подолг од 100 реда (три страници новинарски проред) и да има наративна ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better