Archives for Раскази - Page 51

image-11004

Студен

  Утро немаше сеуште. Мракот силно ја гушнал зората и не и даваше да му избега. Маглата го играше својот ноемвриски танц помеѓу смирените жолти светилки. Јас и студенилото... јас и студенилото сведоци на нестрпливата борба на страсти помеѓу двајцата господари... Беа различни, беа да, а сепак толку опиени, сврзани, заврзани.. исплеткани.. преплеткани... единствени... како две ...
Continue Reading »
image-10979

Сезонски растенија

'Го мразам овој период од годината', изјави таа. Бев изненаден да го слушнам тоа од неа. Нејзината насмевка е големото Добредојде што сите ние сакаме да го видиме на почетокот и на крајот на денот. Таа е среќна. Таа обично наоѓа надеж во безнадежноста. Значи, кога го слушнав ова денес се растажив. Јас се поврзувам со луѓе ...
Continue Reading »
image-10828

Патникот

Заморна здодевност висеше по ќошевите од собата. Да, таа иста соба што секојпат кога ќе замижев со геометриски неподнослива прецизност ми ги притискаше краевите од очите. Овојпат ги стиснав најсилно што можев. Пробав да го убијам и последниот зрак светлина што мрзеливо се влечеше по прозорецот. Одеднаш блесок. -Проклетство- промрморев пригушено. На автомобилот не му пречеше ...
Continue Reading »
image-1870

Камај-камај!

Пред неколку дена, видов дека еден комшија од моето маало му имаше купено пиштол-играчка на својот, па не повеќе од четири годишен, син. Се разбира дека не е само тој еден комшија, но да продолжам. Една постара жена го забелеша големиот ЦРН пиштол во рацете на детето и му рече на исто така и нејзиниот ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better