Archives for Стихови

image-27346

Сонцето во март

Јасно ми е дека во непознат град сретнав непознат живот одеднаш, неочекувано, како сонцето во март.   Кажав „здраво“ и другиот живот ми ја покажа картата на тој непознат град, потоа ме однесе дома.   Том Филипс Препев на македонски јазик: Митко Гогов   Том Едвард Филипс е поет, драматург и преведувач од Бристол, Велика Британија, кој во живее во Софија, кадешто неговата последна збирка поезија „Непознати преводи“ е издадена ...
Continue Reading »
image-27341

Од печат излезе поетската збирка „Актите се кастрирани“ од Катерина Гогова

Во издание на „Современост“ од Скопје, деновиве од печат излезе дебитантската поетска книга „Актите се кастрирани“ на Катерина Гогова. Збирката вклучува 48 песни поделени на 4 циклуси и воведна песна за кои Стефан Марковски во својот осврт пишува: „Во манир на талкач кој се обидува да го пронајде заборавот откако го допрел себепознанието, поетесата оддава впечаток дека ...
Continue Reading »
image-27294

Аура (поезија)

„Аура“ преведена на српски јазик На месту где си туђе се очи преплићу са похлепношћу упијају ти лик изгледаш као споменик непомични, неухватљив грандиозан. Носиш висибабе у џеповима и руке пуне неограничених светова који нуде уточиште, дају нежности, драга, свилена, потребна. На местима где идеш твои трагови се шире које нехоте оставаљаш са сваким од твоих покрета природно, грациозно, ненаметљиво. У глувеној ноћи они те зову у својим мислима желећи ти заспати у коси изгледаш као успаванка нежна, тиха, поновљива. У сјајној соби такмићеш се ...
Continue Reading »
image-27285

Сребрената надеж низ прозорецот

Сребрената надеж низ прозорецот река е што ги сече планините и улиците кои ја претвораат во депонија за загубено и најдено. Сребрената надеж низ прозорецот по кој арабески го танцуваат копнежот си го продава постоењето за време искршено на парчиња сребрената надеж низ дрвениот прозорец со напукната боја бега од погледите на случајните минувачи трага да осветли листови од правливи книги што кријат ...
Continue Reading »
image-27275

Стани повторно

Стани повторно навечер собери омраза од олово и челик и слеј ја со ѕвездите; пред да легнеш и испиеш двете синила што личат на мевлем а ти го опколуваат островот кога неизгасени сеништа ја сонат Искрата кога звукот е сенка на одморачки тишини стани повторно и в жили нека ти протече Мислата на овој и сечиј свет парталав шатор од зашиени сни ја крие топлината ...
Continue Reading »
1 2 46
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better