Archives for Стихови - Page 2

image-27078

Одбележување на Интернационалниот ден на поезијата со промоција на зборникот „Премин“

Здружението за развој на култура и заштита на културно наследство „Контекст-Струмица“ и школата за поезија – делегација Македонија, на 21 декември 2017 година, со почеток во 20:00 часот во просториите на кафе книжарата „Магор“ во Скопје, со промоција на е-зборникот „Премин“ и поетско читање ќе го одбележи Интернационалниот ден на Светската унија на поети. „Премин“ е ...
Continue Reading »
image-27069

Промовиран е алманахот од Есенскиот креативен мозаик

Алманахот е квалитативен резултат на книжевната работилница „Есенски креативен мозаик“ што се одржа во месец октомври На 16-ти декември во 18 часот во ЈУ Дом на културата „Кочо Рацин“ во Скопје беше промовиран книжевниот алманах „Есенски креативен мозаик“. Алманахот е квалитативен резултат на книжевната работилница „Есенски креативен мозаик“ што се одржа во месец октомври. Поетско-книжевната работилница се ...
Continue Reading »
image-27057

Рецензија за поетската книга „Сиво Сјаат Вселените“ од Стефан Марковски

Во „Сиво Сјаат Вселените' Стефан Марковски екстравертно нѐ воведува во свет на различни, настани повеќе или помалку инспирирани од реалноста, интровертно, преку поетски израз проектирајќи го сопственото доживување на ситуациите. Како поет и млад човек, тој е засегнат од нив во контекст во кој вековната традициска македонска мака се транспонира во комплексноста на модерното живеење. Впечатлива ...
Continue Reading »
image-26998

Интроспекцијата како авторефлексија на магијата изразена во зборови – Осврт кон „Еленот слуша виножито“ од Магдалена Чапаровска

Наспроти растечкиот број (анти)поетики кои се обидуваат да го деконструираат значењето на зборот потпирајќи се на чиста, помалку или повеќе префинета емоционална експресија, во современата македонска поезија постојат трендови кои во поголема или помала мера повторно ја апострофираат примарноста на зборот употребен внимателно. А зборовите употребени одмерено и внимателно како да посегнуваат кон небесата со ...
Continue Reading »
image-26980

„Новогодишни детски песни“ – збирка поезија за деца од Марина Мијаковска

„Новогодишни детски песни“ (2017) е најновата книга на писателката Марина Мијаковска. Тоа е прватa книга на Мијаковска наменета за најмладата популација. Во „Новогодишни детски песни“ има четириесет песни за деца од различни возрасти. Стихозбирката ги воспева: новогодишниот амбиент и веселите празнични бои во Македонија; празнувањата и обичаите за Нова година; Дедо Мраз; Снешко; новогодишната елка, снежниот зимски амбиент, ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better