Archives for Стихови - Page 42

image-13523

Поезија од Марјан Костов-Маци – добитник на наградата Павле Поповиќ (2 место)

  Во оваа статија чест ни е да ви ја претставиме поезијата на младиот и надежен Марјан Костов-Маци, студент на Катедрата за Македонска книжевност и јужнословенски книжевности, чија кратка биографија е накратко изложена на крајот од статијава. Интересен за овој млад поет е фактот дека неодамна успеа да добие второ место од престижната награда „Павле Поповиќ“ во ...
Continue Reading »
image-13382

Англиски хор ќе пее хаику песни на Владимир Мартиновски

  Композиција за мешан хор и гудачки квартет инспирирана од четири хаику песни на македонскиот поет Владимир Мартиновски! Да, едно такво необично дело ќе има светска премиера на 10 март во најстарата музичка сала во светот, лондонски „Витонс мјузик хол“ , како финале на целовечерен концерт посветен на современата македонска музика. Автор на композицијата, насловена „Четири“, е Михајло ...
Continue Reading »
image-13332

Mузичко – поетски – ликовен перформанс по повод годишнина на “Свирачиња“

Почитувани, По повод годишнината од радио емисијата “Свирачиња на Канал 103“ во понеделник на 11 март, во клубот Менада со почеток во 21 часот, ќе биде одржан музичко – поетски - ликовен перформанс. На овој настан ќе учествуваат поети и музичари кои веќе биле гости во радио емисијата Свирачиња, а домаќинот, Тома Димовски ќе слика во ...
Continue Reading »
image-13320

Амориум – Интерактивно литературно читање во чест на жената

  Здружението за развој на културата и заштита на културното наследство Контекст – Струмица синоќа ја организираше поетска средба АМОРИУМ, Време: Љубовни спроводници како трета активност од областа на книжевноста со која го одбележа Меѓународниот ден на жената кој секоја година во целиот свет  се слави на 8-ми март. Во убавата атмосфера на Кафе бар “Inside” (Стара ...
Continue Reading »
image-12190

Поезија од Емилија Славковска

1 папочна врвка Понекогаш се случува да спијам со денови, каде и да сум, во апсолутен и непрекинат сон и скоро никој не приметува, и јас половина од времето не приметувам и тогаш би седела со тебе со тивко сино чувство би била тажна или среќна би те дишела најрелаксирано би се плашела кога би имало причина да се плашам би треперела со ново откриена ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better