Archives for Стихови - Page 44

image-13332

Mузичко – поетски – ликовен перформанс по повод годишнина на “Свирачиња“

Почитувани, По повод годишнината од радио емисијата “Свирачиња на Канал 103“ во понеделник на 11 март, во клубот Менада со почеток во 21 часот, ќе биде одржан музичко – поетски - ликовен перформанс. На овој настан ќе учествуваат поети и музичари кои веќе биле гости во радио емисијата Свирачиња, а домаќинот, Тома Димовски ќе слика во ...
Continue Reading »
image-13320

Амориум – Интерактивно литературно читање во чест на жената

  Здружението за развој на културата и заштита на културното наследство Контекст – Струмица синоќа ја организираше поетска средба АМОРИУМ, Време: Љубовни спроводници како трета активност од областа на книжевноста со која го одбележа Меѓународниот ден на жената кој секоја година во целиот свет  се слави на 8-ми март. Во убавата атмосфера на Кафе бар “Inside” (Стара ...
Continue Reading »
image-12190

Поезија од Емилија Славковска

1 папочна врвка Понекогаш се случува да спијам со денови, каде и да сум, во апсолутен и непрекинат сон и скоро никој не приметува, и јас половина од времето не приметувам и тогаш би седела со тебе со тивко сино чувство би била тажна или среќна би те дишела најрелаксирано би се плашела кога би имало причина да се плашам би треперела со ново откриена ...
Continue Reading »
image-12660

Поезија од Елизабета Јончиќ

  (од книгата „Лулки од стремеж“ во издание на Матица)   ЉУБОВ ВО ЦРВЕНО ВИНО НЕЛИ ЉУБЕШЕ СИЛНО МОЈА ВИСТИНО ВО СУШТЕСТВЕНИОТ СВЕТ КАКВА Е ТАА ЉУБОВ ОД РЕАЛНОТО ШТО ТЕ КРИЕ, МОЈАТА НЕМОЌ ВО ИЗМАЧЕНИТЕ ЗБОРОВИ ДА ТЕ ПРОНАЈДАМ МЕ ВКЛЕШТИ ВО НЕРАЗУМНОСТА НА ПОСТАПКИТЕ. СЕ ЗАПРАША ЛИ ЅВЕЗДИТЕ КОЛКУ ВИСОКО СТОЈАТ И НИВНИТЕ СКАЛИЛА КОЈ ГИ ИЗОДЕЛ? ПОПУСТО МЕЧТАЕШ ПО НИВНАТА СВЕТЛОСТ КОГА СЕ ПРОДАДЕ НА МРАКОТ ВО ТЕБЕ. НЕЛИ ...
Continue Reading »
image-12647

Стихови од Александар Василиј Станојков

  Во слушалката звучеше сонливо рече дека денес нема да дојдеш туку утре ама порано и дека не мора да те чекам на автобуска Ставив кафе за мене и комшиите под крошната на оревот тресевме одбрани глупости и денес првпат во животот ставив триесет денари на спортска Се водеа машки муабети кој имал мерак за мотори кој имал мерак на бесни коли а сите ја зјапаа комшиката со розеви шорцеви Ми остана неречено дека си имам мерак на жени и дека утре идеш наместо денес Сепак зошто да ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better