Вторник , Мај 23 2017
Колумни
You are here: Home / Научна

Category Archives: Научна

Дали науката може да ги разбуди замрзнатите тела?

20170119-zamrznati-tela-ja-chekaat-naukata-da-gi-razbudi-3

Замрзнат во внатрешноста на термичка вреќа за спиење потопена во течен азот во алуминиумска капсула заедно со уште три зачувани тела во гигантски вакуум, лежи телото на Џејмс Бедфорд. Бедфорд лежи заедно со 145 други замрзнати луѓе во „Alcor Life Extensions Foundation“ во Скотсдејл Аризона – луксузно предградие на Феникс на работа на пустината Соноран. Надвор од бетонската зграда, температурите ... Read More »

Изматематизирани анализи на романот „Височка хроника” од Иван Тавчар и расказот „Мартин Крпан” од Фран Левстик

1

За пристап кон анализата, притиснете овде. Read More »

Златен Пресек – естетичката лозинка на Мајката Природа

Golden-Ration_Galaxy

Златен пресек во математиката имаме кога од вредносниот збир на секои два соседни члена во една низа произлегува вредноста на третиот член (позната и како низата на Фибоначи). Вредноста на овој однос изнесува ~1,618 и почетните броеви во оваа секвенца се броевите: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89… Многумина сметаат дека насекаде во природата ... Read More »

Не постојат алтернативни терапии за ракот

Cancer-Cell

Со повеќе од 100 познати варијации, ракот е една од најразновидните и најчестите смртоносни болести. Според СЗО во 2012-та биле регистрирани 14 милиони нови случаи од кои 8, 2 милиони излегле фатални (14,6 % од сите смртни случаи). Бројот се очекува да порасне за 70% во следните 20 години со што во 2032-ра би имало 22 милиони заболени од рак, ... Read More »

Медитацијата може да ни ги промени гените

медитација

Медитацијата може да поттикне промена кај некои гени, открија научниците од САД, Шпанија и Франција. Тие утврдиле дека медитацијата може да го блокира производството на протеини коишто ги контролираат гените одговорни за појавата на болести. Досега, медитацијата се сметаше за идеален метод за опуштање, која ни помага да се справиме со емоциите, но новото истражување го покажува нејзиното позитивно влијание ... Read More »

Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better