Archives for Ново

image-27392

Објавена поетската книга „По трагата на белиот грифон“ од Стефан Марковски

Деновиве излезе од печат поетската книга „По трагата на белиот грифон“ од Стефан Марковски, издание на издавачката куќа „Антолог“ од Скопје. Рецензентот доц. д-р Славчо Ковилоски во својот осврт кон ова 5-то поетско остварување на Марковски истакнува: „Ако обичниот смртник го замислува Бог како натчовечко и натприродно битие, тогаш тој е свесен за својата ништожност. Богот ...
Continue Reading »
image-27384

Промоција на романот „Еретички писма“ од Стефан Марковски на годинешниот Саем на книга

Во издание на Издавачкиот центар „Три“ деновиве излезе од печат романот „Еретички писма“, со поднаслов „Наоѓајќи ги небата што сјаат црвено“ од Стефан Марковски. Промотор на романот е универзитетскиот професор, теоретичар, лингвист и писател проф. д-р Димитар Пандев, а промоцијата е закажана за 4. мај (петок) во 17:00 на штандот на Издавачкиот центар „Три“ . За ...
Continue Reading »
image-27371

Нов роман и поетска збирка на Стефан Марковски (видео)

Стефан Марковски го најави излагањето на неговата нова поетска збирка „По трагата на белиот грифон“ во изданиена издавачката куќа „Антолог“ од Скопје. Исто така, Стефан најавува и излегување на нови романи од кои едниот „Еретички писма“ (Наоѓајќи ги небата што сјаат црвено) во издание на издавачката куќа „ТРИ“ од Скопје која треба да излезе за кратко ...
Continue Reading »
image-27367

ДПМ утре ќе избира ново раководство

Друштвото на писателите на Македонија на редовното Изборно собрание, закажано за во сабота, ќе добие ново раководство... Кандидатки за нов претседател на ДПМ се Соња Стојменска Елзесер и Оливера Доцевска, кои според Статутот на ДПМ, со програми ги најавија своите кандидатури. Соња Стојменска Елзесер е родена во 1963 година. Таа е есеист, критичар и книжевен научник. Доктор по филолошки ...
Continue Reading »
image-27362

Конкурс за меѓународен поетски фестивал „Литературни искри 2018“ во Гостивар

К О Н К У Р С За МЕЃУНАРОДЕН ПОЕТСКИ ФЕСТИВАЛ „ЛИТЕРАТУРНИ ИСКРИ 2018“ – ГОСТИВАР • Право на учество имаат сите поети од Македонија и Балканските земји. Се натпреваруваат во две возрасни категории, до 18 години и над 18 години • Секој учесник конкурира со по три досега необјавени песни, не подолги од 32 реда, на ...
Continue Reading »
1 2 198
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better