Сабота , Јуни 24 2017
Колумни
You are here: Home / Општество / Активистичка

Category Archives: Активистичка

Перформанси на Рајан Галер (USA) и Ребека Ларкин (UK) во Македонија

rajan galer rebeka larkin

  Здружението за развој на култура и заштита на културно наследство „Контекст – Струмица“ ќе биде домаќин на неколку перформативни сценски настапи на Рајан Галер (USA) и Ребека Ларкин (UK) во Македонија – Скопје, Струмица и Гевгелија.   Планираните поетско-сценски перформанси се закажани да се реализираат на:   10 мај 2017 година (среда) во 20:00 часот во Магор Book Coffee ... Read More »

ВИКИПЕДИЈАНЦИ ВО СКОПЈЕ

Од 31 јули до 2 август 2015 г.  се одржува првиот „СИЕ ВикиКамп“ на Средна и Источна Европа (CEE WikiCamp) во организација на здружението „Споделено знаење“ од Скопје – огранок на Викимедија во Македонија. Учесниците на кампот се победниците од државните натпревари во пишување содржини поврзани со регионот, кои имаат за цел да ја подобрат запознаеноста на младите од истиот ... Read More »

Мудрите зборови на Хозе Тексеира или Како (не)кадарното новинарство раѓа (не)кадарна публика

meryl-streep

Mерил Стрип, славната добитничка на Оскар за улогата во „Крамер против Крамер“ од 1979-та (има рекорден број номинации за оваа награда, дури 16), со својата филмска кариера која до денес изнесува ни повеќе ни помалку туку 44 години, секако, НЕ Е авторот на мудрите зборови подолу, како што избрзаа, како многу пати досега, без ниту најмала внимателност и прецизност да известат ... Read More »

Да им помогнеме на имигрантите кои патуваат долж пругата

1

Да им помогнеме на имигрантите кои патуваат долж пругата! Заклучно со синоќешната несреќа во која животите ги изгувија 14 жители на Авганистан и Сомалија, бројот на илегални имигранти кои ги изгубија животите долж железничката пруга Скопје-Гевгелија изнесува не помалку од 35. За почеток, секој заинтересиран да помогне финансиски и преку волонтирање (поставување на знаците подолу на поризичните места) може да ... Read More »

Македонска ненародна (ненационална) телевизија

MRT_building_Skopje

Ете, смислив ново име за фирмата што преку јавната давачка за радиодифузија ни цица од домашните буџети. Се работи за МРТ или МРТВ, или македонското МТВ, Македонска радио-телевизија, или пак Македонска национална телевизија, како што сакаат да се нарекуваат. Нема да навлегувам во тоа колку таа телевизија е професионална, дали има преку мера вработени работници (неработници) и дали таа телевизија ... Read More »

Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better