Archives for Активистичка - Page 2

image-23996

Мудрите зборови на Хозе Тексеира или Како (не)кадарното новинарство раѓа (не)кадарна публика

Mерил Стрип, славната добитничка на Оскар за улогата во „Крамер против Крамер“ од 1979-та (има рекорден број номинации за оваа награда, дури 16), со својата филмска кариера која до денес изнесува ни повеќе ни помалку туку 44 години, секако, НЕ Е авторот на мудрите зборови подолу, како што избрзаа, како многу пати досега, без ниту најмала ...
Continue Reading »
image-23856

Да им помогнеме на имигрантите кои патуваат долж пругата

Да им помогнеме на имигрантите кои патуваат долж пругата! Заклучно со синоќешната несреќа во која животите ги изгувија 14 жители на Авганистан и Сомалија, бројот на илегални имигранти кои ги изгубија животите долж железничката пруга Скопје-Гевгелија изнесува не помалку од 35. За почеток, секој заинтересиран да помогне финансиски и преку волонтирање (поставување на знаците подолу на поризичните ...
Continue Reading »
image-22386

Македонска ненародна (ненационална) телевизија

Ете, смислив ново име за фирмата што преку јавната давачка за радиодифузија ни цица од домашните буџети. Се работи за МРТ или МРТВ, или македонското МТВ, Македонска радио-телевизија, или пак Македонска национална телевизија, како што сакаат да се нарекуваат. Нема да навлегувам во тоа колку таа телевизија е професионална, дали има преку мера вработени работници ...
Continue Reading »
image-21711

Издавачки маки големи

Посетувајќи го вчера годинешниов Саем на книга бев сведок на настан - капка која ми ја одлеа чашата на бесот кон „итроштините“ кои издавачките куќи во земјава веќе со години „успешно“ „успеваат“ да ги реализираат со цел поголема заработувачка на сметка на писателскиот труд, а воедно и критичката свест на читателите како крајни консументи на ...
Continue Reading »
image-20047

Флеш Моб на РобоМАК во Capitol Mall

Роботите повторно доаѓаат во Скопје. Во саботата, на 21 Декември во новoотворениот трговски центар Capitol Mall се појавија танчери кои почнаа дa се движат како роботи и да играат, а со тоа беа вистинска атракција која ги привлече погледите на сите минувачи. Всушност стануваше збор за Флеш моб организиран од студентски невладини и непрофитни организации ЕЕСТЕК ЛК ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better