Archives for Активистичка - Page 6

image-11486

Никогаш?!

  пишува: Тарик Асанов   Дремам така на ФБ пред некој ден и, од нигде никаде, ми светна да направам едно “кругче” до кај еден од нашите најпопуларни сајтови, чисто од радозналост, да видам како размислува нашава младина, интелигенција (нели идни носители на прогресот де) во врска со нашата моментална (да не кажам посрана) ситуација. Листајќи ги насловите уочив ...
Continue Reading »
image-8026

Справувањето со популизмот е одговорност на секој од нас

Справувањето со популизмот, гледано на релативно долг рок (~2 генерации = 50 години) е остварливо, ќе речеме, пред се доколку постои волја за тоа; волјата за надминување на илузиите поттикнати од еден ваков модус на општествено влијание на политичките структури (како во власта, така и во опозицијата, односно вонпарламентарните организации) зависи како од нив самите, ...
Continue Reading »
image-5907

Како да се одговори на (предизвиците од) културно-социјалниот неоимперијализам?

„Биди промената која сакаш да ја видиш во светот.“ ~ Ганди Живееме во општество во време кога безмалку сите интерперсонални интеракции заземаат нагласено консумеристичка предлошка; вниманието оддадено на филмските серии, бестселерите, појавата на блокбастери, идолизирањето индивидуи ... сето тоа се комплементарни сегменти на тн. хиперреално човекување – стварност чии посегања по хуманистичките општочовечки доблести е со ...
Continue Reading »
image-2089

Борба против државата

Кога станува збор за општествениот живот на работникот,  факт  е дека државата е авторитетен организациски облик, заснован на самоволие и насилство, независно дали е таа буржоаска или пролетерска. Таа се темели на опресивен централизам кој изникнува од насилството на малкуте над повеќето.  Со цел  да се осигура и да си ја наметне својата  законитост, таа ...
Continue Reading »
image-1625

Промоција на европските вредности во Република Македонија

Несомнено е дека синтагмата „европски вредности“ полека почнува да станува дел од секојдневниот дискурс, особено во рамки на политичките расправи, како на академско, така и на некое општествено, медиумски-посредувано ниво. „Европските вредности“, според авторот на есејов, би требало да се однесуваат на позитивната промена на некои досегашни „вредности“, кои како такви може да бидат формални, но ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better