Сабота , Јуни 24 2017
Колумни
You are here: Home / Општество / Конкурси

Category Archives: Конкурси

Книжевен конкурс за млади автори од земјите на СФРЈ

writing

Конкурсот ќе биде отворен до 14 февруари, а право на учество имаат авторите на возраст меѓу 15 и 30 години кои пишуваат на јазиците на поранешните екс-ЈУ републики и јазиците на националните малцинства. Домот на млади од српскиот град Панчево ги повикува сите заинтересирани млади автори од земјите од поранешна Југославија да испратат свои дела на годинешниот 38-ми по ред ... Read More »

„АМАЗОН“ ЌЕ ДОДЕЛУВА КНИЖЕВНА НАГРАДА

amazon2'

Големата компанија за интернет трговија, „Амазон“, најави доделување на книжевна награда вредна 20 илјади фунти за автори кои своите дела ќе ги објавуваат на самоиздавачката платформа на „Киндл“.Според британскиот „Гардијан“, наградата наречена „Kindle Storyteller“ е отворена за сите автори кои објавуваат на англиски јазик, а ги опфаќа сите книжевни жанрови, белетристика и публицистика, лансирани на самоиздавачката платформа на „Амазон“ – ... Read More »

Конкурс за творби за ликот и делото на Гоце Делчев

goce_delcev_2

Во пресрет на 4 февруари, роденденот на Гоце Делчев, Издавачката куќа „Феникс“ од Скопје го распишува традиционалниот Конкурс за ликот и делото на Гоце Делчев… На Конкурсот можат да учествуваат сите заинтересирани ученици од основните и средните училишта од Скопје и Републиката, со литературни и ликовни творби на тема „Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар меѓу народите“. ... Read More »

Вики ја сака Земјата, фото натпревар

Ве известуваме дека во периодот од  01.05.2015 до 01.06.2015 ќе се одржи натпревар за избор на најдобра фотографија како дел од проектот Вики ја сака Земјата (англиски: Wiki Loves Earth; WLE) — натпревар на фотографии организиран од Википедија/Викимедија за спомениците на природата и заштитените природни подрачја. Учесниците на натпреварот ќе имаат за цел да направат фотографии од, национални паркови, природни паркови, природни резервати и споменици на природата. По ... Read More »

Искористете ја можноста да работите за НАСА: “NASA Space Apps Challenge” по трет пат во Македонија

наса слика

Не ја пропуштајте можноста да бидете дел од најголемиот интернационален хакатон во светот во организација на NASA “Space Apps Challenge 2015″. На овој настан учесниците од целиот свет ќе имаат можност да соработуваат и заеднички да креираат решенија за поставените предизвици во областа поврзана со животот на Земјата и воопшто во вселената. Овојпат Скопје претставува лидер во регионот, но и ... Read More »

Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better