Archives for Општество - Page 2

image-27015

Државната награда „Св.Климент Охридски“ доделена за 2017 година

Во чест на празникот „Свети Климент Охридски“ во Собранието на Република Македонија денеска беше врачена истоимената државната награда за 2017 година. Добитници годинава се професорот и писател Венко Андоновски и историчарот Наим Алими во областа на воспитанието и образованието, и музичкиот уметник Гарабет Тавитјан, писателот Јордан Плевнеш и филмологот Илинденка Петрушева во областа на културата и ...
Continue Reading »
image-26984

Манифестација „Денови на македонската култура“ во Риека

Во просториите на Македонското културно друштво „Илинден“ од Риека на 9-ти месецов во соработка со Хрватското книжевно друштво од Риека и книжевната манифестација „Денови на пријателите на книгата“, се оддржа отворањето на традиционалниот и тековен настан „Денови на македонската култура“ во Риека, Р. Хрватска. Отворањето започна со обраќање на Ивона Дуноски-Митев од МКД „Илинден“ од Риека, ...
Continue Reading »
image-26959

Биди хуман – закачи јакна на дрво и стопли нечие срце

Донирајте ја зимската јакна која повеќе не ви треба и фаќа место во плакарот во Нано бар во Скопје или закачете ја на било кое дрво низ градот, за да може да ја земе некој на кој му е потребна. На Фејсбук се појави граѓанска иницијатив чија цел е да се соберат што поголем број зимски ...
Continue Reading »
image-26946

Во потрага по нераскажани приказни преку проектот на dw_BalkanBooster

Од Македонија до Хрватска Во проектот Balkan Booster учествуваат млади луѓе од Македонија, Албанија, Косово, Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина и Хрватска. Во првата етапа од проектот на терен одат тандеми составени од новинари и активисти. Меѓусебно се посетуваат и минуваат една недела во местото на својот домаќин. Во втората етапа од проектот писатели и карикатуристи ...
Continue Reading »
image-26936

Јубилеен десетти Скопје постер фестивал од 14-25 ноември

Од 14-25 ноември ќе се одржува 10-тиот Скопје постер фестивал - изложба која ги претставува најдобрите дела од Меѓународниот конкурс за студентски плакат. - Оваа година ќе има посебно, јубилејно дизајнерско искуство, соопштија организаторите на фестивалот, најавувајќи работилници за калиграфија и плакати, минимал дизајн, работилница за курирање и пишување критика за дизајн, изложба на плакати од минатогодишните победници, специјална изложба ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better