Archives for Интересно - Page 2

image-25517

13 заповеди за читање книги!

Никогаш не прескокнувај страници (колку и да си љубопитен) за да видиш што ќе се случува во следната глава или на самиот крај! Така само ќе си го уништиш читањето и целата книга ќе биде премногу предвидлива.   Никогаш не ја уништувај книгата на било каков начин кој подразбира: виткање на страниците наместо ставање на бележник, чкрткање отстрана или ...
Continue Reading »
image-25279

„КНИГОМОБИЛИ“ кога не постоеше интернетот

„Книгомобилите“ биле вид на подвижни библиотеки кои носеле книги до руралните области и предградјата кои немале згради со библиотеки. Во 19 век станале особено популарни и од кочии се развиле во прилагодени возила на четири тркала кои станале и дел од американската култура. Врвот на популарноста го достигнале во средината на дваесетиот век. Тие биле дизајнири така ...
Continue Reading »
image-24483

Златен Пресек – естетичката лозинка на Мајката Природа

Златен пресек во математиката имаме кога од вредносниот збир на секои два соседни члена во една низа произлегува вредноста на третиот член (позната и како низата на Фибоначи). Вредноста на овој однос изнесува ~1,618 и почетните броеви во оваа секвенца се броевите: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89... Многумина сметаат дека ...
Continue Reading »
image-24360

Четирите закони на духовноста

Во Индија се учат  'Четирите закони на духовноста' . Првиот закон вели: 'Личноста којашто доаѓа, е вистинската личност' . - Тоа значи дека никој во нашите животи не доаѓа случајно, сите личности што се околу нас и што се во итеракција со нас, овде се поради некоја причина, за да ни покажат и нè научат на нешто,,. Вториот закон ...
Continue Reading »
image-24165

Игнорирај ги хејтерите – писмо на Ајнштајн до Марија Кири

Во 1911 Марија Склодовска-Кири ја доби Нобеловата награда по Хемија. Со тоа стана единствената личност која по втор пат го добила ова признание во 2 различни области, откако во 1903-та стана добитничка на Нобеловата награда за Физика. Пјер Кири умре во 1906-та, оставајќи ја Марија како вдовица. Неколку години подоцна, Марија имала љубовна врска со Пол Лангевин, ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better