Сабота , Јуни 24 2017
Колумни
You are here: Home / Релакс / Мистерии

Category Archives: Мистерии

Златен Пресек – естетичката лозинка на Мајката Природа

Golden-Ration_Galaxy

Златен пресек во математиката имаме кога од вредносниот збир на секои два соседни члена во една низа произлегува вредноста на третиот член (позната и како низата на Фибоначи). Вредноста на овој однос изнесува ~1,618 и почетните броеви во оваа секвенца се броевите: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89… Многумина сметаат дека насекаде во природата ... Read More »

Тројството на човечкиот мозок

braingraphsci

На планетава постојат суштества кои имаат не 1, не 2, туку 3 мозоци. Се работи за некои чудни животни или вонземјани? Ниту за едното ниту за другото. Тоа сме ние, луѓето. Во шеесеттите години од минатиот век, неврнаучникот Пол Меклејн го формулирал својот модел за еволуцијата на мозокот и однесувањето, нарекувајќи го „троен мозок“. Голема популарност оваа теорија добива со ... Read More »

Како според легендите настанале хороскопските знаци?

zodiac+astrology+horoscope

Овен- По легендата некаде одамна си живееле брат и сестра Фрикс и Хели, кои живееле со својата злобна маќеа. За да ги спаси Зевс пратил златокрилест овен , на чии рамена побегнале братот и сестрата, а подоцна  овенот го жртвувале во чест на Зевс и неговото крзно го чувал змејот. Многу години подоцна дошол грчкиот јунак Јасон и го зел ... Read More »

Дефинирање на носталгијата како емоција

0

Носталгија…. многу присутна, интересна , но малку истражувана емоција. Нема кој не ја доживеал, освен најмалите, децата. Носталгијата е тајна која тешко може да се открие, во неа се собрани јаки чувства, сеќавања на некои убави спомени и убави моменти, драги личности или роднини од родниот крај, тага, меланхолија, и тивка радост. Носталгијата е чудна мешавина од повеќе емоции. Но ... Read More »

10 топ суеверија во Македонија

43

Денес е петок 13ти, верувате ли во суеверија, еве кои се напознатите суеверија во Македонија! 1.Не го тресете чаршафот со трошки навечер. Старите велат дека со трошките може да се нахрани нечистивиот и да влезе во домот. 2. Повторно трошките, доколку ја оставите масата некрената од храната повторно ќе ви дојде нечистивиот на гости. Со тоа што ја оставате масата ... Read More »

Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better