Archives for Ука - Page 20

image-8067

Централноевропски водич: Туристичките атракции на Варшава

Во понатамошните текстови авторот на текстов ќе се обиде да даде кратки репортажи за неколку централноевропски главни градови (со исклучок на денешен Краков) кои претходно ги посетил: Варшава, Краков, Братислава, Будимпешта, Прага и Виена, препорачувајќи ги и вам да ги посетите, доколку веќе не сте го направиле тоа... Би започнале со опис на главниот град ...
Continue Reading »
image-4086

Што е Винг Чун? (втор дел)

„Винг Чунот е софистицирано оружје, ништо друго. Тоа е наука за борењето со цел онеспособување на противникот. Тоа е директно, ефикасно и смртоносно. Ако сакаш да се учиш на самоодбрана, не учи Винг Чун. Подобро ќе биде да ја учиш уметноста на невидливост.“ – Вонг Шун Леунг Од огромна значајност за тренирањето Винг Чун е практикантот ...
Continue Reading »
image-3932

Што е Винг Чун? (прв дел)

Винг Чун (некогаш неофицијално познат и како „винг чан“, „јонг чун“, „винг цун“...) во превод од кинески буквално значи  „вечна пролет“ (вечната пролет во Кина се означува преку заедништвото меѓу симболите на змија и жерав). Овој поим реферира на најпопуларното „јужњачко Кунг Фу“ со оглед на фактот дека оваа боречка вештина се изучува во повеќе од ...
Continue Reading »
image-2615

Невротрансмитерите и нивните дејства 2/2

-    GABA – невротрансмитер кој го инхибира преносот на сигнали меѓу невроните, дејствувајќи релаксирачки на психичката состојба. После глутаматот, од кој што и се синтетизира, овој невротрансмитер е најзастапен во рамки на ЦНС, што подразбира инволвираност како инхибитор во над 30% од сите мозочни синапси. Дејството на GABA (Гама Амино Бутерна Киселина), кое што е ...
Continue Reading »
image-2608

Невротрансмитерите и нивните дејства 1/2

Речиси секој од нас знае што се подразбира под терминот невротрансмитер, иако не секој ја знае улогата на секој невротрансмитер одделно или во склоп со останатите. Во контекст на разјаснување на истата е и овој напис, каде на читателите на think.mk ќе се обидеме накратко да им ги појасниме улогите и функциите на позначајните невротрансмитери, кои ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better