Вторник , Мај 23 2017
Колумни
You are here: Home / Зеница вести

Category Archives: Зеница вести

Саемот на книга започна!

Саем на книга

Официјално и од денеска започнува 29-тиот по ред саем на книга кај нас, кој се одржува традиционално во Април.  Настанот е место на литературни читања и обраќања на еминентни автори од оваа област кои одново ќе ја истакнат моќта на книжевните дела како суштински фактор за културното творештво на секој народ. На Саемот на книгата на едно место се претствуваат најголемите ... Read More »

ДПМ одбележа 70 години од основањето

dpm-3

ДПМ од формирањето до денес имало 540 членови од различни генерации. Сега во него има триесет писатели кои членуваат повеќе од половина век, но паралелно ДПМ добива и млади членови… - Гласот на писателите е во нивните дела, во илјадниците томови создавани и објавувани во изминатите децении кои остануваат да сведочат, преку книжевните вредности, за светогледот на поклониците на пишаниот ... Read More »

Добитниците на наградата „Ана Франк“ се објавени

Anne Frank

Наградата се доделува за врвни остварувања на планот на литературата за деца и млади, а ја доделуваат Издавачката куќа Феникс и Фондацијата за културна и научна афирмација и презентација Македонија Презент од Скопје. Годинашни добитници на Меѓународната награда „Ана Франк“ се Мито Спасовски од Македонија, Душан Поп Ѓурѓев и Милутин Ѓуричковиќ од Србија, Асја Кравченко од Русија и Драгица Шредер ... Read More »

Добитник на наградата „Григор Прличев“ е Зоран Пејковски

zoran

На авторот Зоран Пејковски му е врачена наградата „Григор Прличев“ за поемата „Македонски нов и стар завет“ што стручното жири ја избра за најдобра на конкурсот што секоја година се распишува во знак на почит кон ликот и делото на Григор Прличев, најпознатиот охридски поет и преродбеник… За лауреатот Пејковски учествувањето на конкурсот посветен на македонскиот Хомер претставува предизвик што ... Read More »

Манифеcтацијата „Прличеви беседи“ започнува во Охрид

prlicevi_besedi

Во Охрид почнуваат тридневните свечености во рамки на манифестацијата „Прличеви беседи“ со која се одбележува годишнината од смртта на Григор Прличев, а истовремено се чествува ликот и делото на најпознатиот охридски поет и преродбеник… Активностите во рамките на манифестацијата почнуваат уденеска на пладне со промоцијата на поемата „Екот на вековите“ на авторот Мирко Томовски, за чие најново дело ќе зборуваат ... Read More »

Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better