Archives for Зеница вести - Page 19

image-14000

Мултимедијална промоција на „Стрмоглаво кон височините” од Марта Маркоска

На 8 април 2013 година, понеделник во 19:30 часот во куќата на Арсови или позната уште како „старата турска пошта“ во Струмица, здружението за развој на култура и заштита на културното наследство организира промоција на книгата поезија на Марта Маркоска, насловена „Стрмоглаво кон височините“. „ Не постојат обични читатели. Секој читател е посебен и специфичен. Секој ...
Continue Reading »
image-13861

Промоција на стихозбирката “Куфери“ од Марина Мијаковска

Во книжарницата „Матица ексклузив“ утре (четврток, 28.03.2013) во 19 часот ќе биде промовирана стихозбирката “Куфери” од Марина Мијаковска, претставник на најмладата поетска генерација современи македонски писатели, за чие творештво е изложено во биографијата подолу. За новото дело на поетесата ќе говори м-р Александра Јуруковска, а стихови ќе интерпретираат поетесите Елена Пренџова и Ана Голејшка.   за авторката: Марина Мијаковска ...
Continue Reading »
image-13792

Денес е меѓународниот Ден на среќата

Говорејќи на состанокот на високо ниво „Среќа и благосостојба: Дефинирање на нова економска парадигма“ одржана за време на 66. сесија на Генералното собрание на ОН, генералниот секретар Бан Ки-Мун истакна дека на светот „му треба нова економска парадигма која го признава соодносот меѓу трите столба на одржливиот развој. Социјалната, економската и еколошката благосостојба се неделиви. ...
Continue Reading »
image-11788

Се отвора првата светска книжарница без книги

Во градот Сан Антонио, кој се наоѓа во американската сојузна држава Тексас, до крајот на годинава треба да се отвори првата јавна книжарница без книги. „Веќе проверивме и веруваме дека никој досега не направил нешто слично“, изјави Нелсон Волф, идеен зачетник на првата светска книжарница без книги. Волф, кој по професија е судија, дошол на ваква замисла ...
Continue Reading »
image-11169

3-ти декември, меѓународниот ден на лицата со инвалидност и магичниот свет на Тома Димовски.

  Светот е чудесно место каде божествените сили создале најразлични битија и ги дариле со своја посебност и убавина. Ако од човечка перспектива гледано тврдиме дека човекот е на врвот на пирамидата на битијата, тогаш на врвот на човечката пирамида (како посебен ентитет) би ги издвоиле луѓето кои се разликуваат од останатите луѓе, од она што ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better