Вторник , Мај 23 2017
Колумни

Аура (поезија)

светлина

Во местото каде стоиш се преплетуваат туѓите очи со лакомост ти го впиваат ликот чиниш си споменик неподвижен, недофатен, грандиозен. Носиш кокичиња во џебови и раце полни безгранични светови кои нудат прибежиште, даруваат нежност, мила, свилена, потребна. Во местата каде одиш се распостилаат твои траги што ненамерно ги оставаш со секое твое движење природно, грациозно, ненаметливо. Во глувата ноќ те ... Read More »

Парадокс (поезија)

window_lighting_photography_13

Во прозорец од среќа ѕиркаме, а собата облеана со мрак, дење се обидуваме да се смееме, ноќе се обидуваме да не плачеме. Со далгите на ветрот се бориме, низ разбранувано море пловиме, едрата сме ги распнале, а почнуваме да тонеме. Заборавот не го испраќаме како сонот што не ја напушта мечтата, како зборот што го прогонува поетот, како мислата која ... Read More »

Бог по бог (поезија)

colorful-sky-trees

Мојот бог паѓа од небото со еднокрили гулаби чии летови сликаат лавиринт за пролетта што до пред малку се криела зад Сонцето мојот бог е перо што на секоја мисла и’ затега ремен од цветови Шетајќи ја во просторот меѓу буквите патот и’ го покажува мирис на еднобојно виножито по кое секој дожд се прашува дали во утробата од облаци ... Read More »

Хармонија (расказ)

harmony

Делот од целото недостигаше. Така правеше хаос кој повеќе наликуваше на уметничко дело. Не си комплетен кога заспиваш со недовршени редови… Не си цел кога твоето отсуство не боли никого, а празнината нема кој да ја пополни. Добро знаеш како е да ти фали дел од сложувалката…Трчаш да ги пополниш сите празнини, а трчајќи правиш уште поголеми и така одново ... Read More »

Далечно тело (поезија)

far away

Удирај ѕвоно во дивата немост на ретките звуци опиена занес за усните сласт си за бакнежот порој о како се топат ладните тела во огнот кој лади и топли дланки на незнен патник во далечно тело ќе облече љубов оти страста е таа во која се капи ланскиот копнеж и ќе заљуби љубов за љубов да љуби да страда со ... Read More »

Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better