Петок , Јули 21 2017
Колумни

Наградата „Крсте Чачански“ за „Смртта долетува насмевната“ од Стефан Марковски

stefan markovski

Наградата „Крсте Чачански“ за необјавена книга раскази, годинава ја доби ракописот „Смртта долетува насмевната“ на Стефан Марковски. Седми пат наградата ја доделуваат Културниот центар „Бран“ и Ревијата за книжевност „Бранувања“ од Струга. По објавениот Конкурс што го распиша Културниот центар „Бран“ од Струга и Ревијата за книжевност „Бранувања“, жирито за доделување на наградата „Крсте Чачански“ за 2017-та година едногласно одлучи ... Read More »

Стихија

waves_13

Солзите ја наводнуваа плодната почва, таа се хранеше со солени и врели капки што доаѓаа како солени бранови како стихија, а потоа како затишје после бура. Тоа ти е процес на прочистување од секакви штетници напаѓачи на почвата, за да може да дише, да биде корисна, прочистена, плодна и здрава. Оклоп од железо облечен и зашиен, длабоко во срце кое ... Read More »

Струшките вечери на поезијата од 27 до 28ми Август во Струга

струшки вечери на поезијата

На 56-тите „Струшки вечери на поезијата“ ќе гостуваат триесетина странски поети. При крај се подготовките за одржување на манифестацијата, а поетски читања ќе има и во Охрид, Ресен, Битола и во Скопје, истакнале на прес-конференцијата директорот на фестивалот Мите Стефоски и претседателот на Управниот одбор Славе Ѓорѓо Димоски. - Оваа година фестивалот го задржува концептот да покани оптимален број гости, согласно ... Read More »

Гласајте за македонскиот тим „Animove“ на натпреварот #youforG20 во Германија

description logo

Тимот „Animove“ од Македонија се обидува да влезе во петте финалисти на глобалниот натпревар #youforG20 во Германија, и е единствен македонски учесник. Проектот со кои се претставуваат е поврзан со биодиверзитетот во Македонија и светот, спречување на понатамошно изумирање на различни загрозени организми. Тие обработија два светски загрозени организми кои ги имаме во Македонија, Египетскиот мршојадец во Демир Капија и ... Read More »

Заминувањето на големиот Ветер во нови авантури (16)

wind-e1492787269479

Преостанатите два дена беа исполнети со многу активности, запознавање на градинарот и Детето, и прошетките на сите тројца беше совршена прилика Ветерот и Детето да ги поминат заедно преостанатите часови пред разделбата, а градинарот да се зближи со него за да им биде попријатно во првите денови додека се навикнуваат на заедничкото живеење. Од нивното однесување можеше да се забележи ... Read More »

Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better