Вторник , Мај 23 2017
Колумни

Традиционалниот Саем на книга во Матица започнува денес!

Матица

Од денеска, 20 јануари, во книжарницата Матица ќе започне традиционалниот зимски саем на книга „Книга во секој дом“. Саемот на книга организан од Матица се одржува традиционално секоја година во зимскиот период на големо задоволство на сите љубители на пишаниот збор! Оваа година, Саемот на книга во Матица ќе трае од 20 – 31 јануари. Читателите ќе имаат можност да си ... Read More »

Драмската презентација на „Дениција“ од Петре М. Андреевски ќе биде изведена во Охрид

Театар

Во продукција на Народниот театар од Охрид и Театарот „Ici et la“ од Париз, Франција, на 19 јануари (четврток), во 20 часот, во Центарот за култура во Охрид, ќе се одржи премиера на драмската презентација на поемата „Дениција“ на великанот на македонската книжевност Петре М. Андреевски. Подготвуван последните две години како поетско-театарски сон што ја пласира „Дениција“ во основата на ... Read More »

„Голотијата ослободува“ – Никола Илијовски

Никола Илијовски

Никола Илијовски (1991) е поет, раскажувач, книжевен критичар. Магистер по правни науки. Автор е на поетските книги: „Пламен на вечноста“, „Далечна илузија“, „Врати во времето“ и „Carpe Diem“. Активно објавува свои прилози во домашните книжевни списанија. Уредник е во издавачката дејност на Здружението за наука и култура „Нова“ од Битола. Никола Илијовски два пати е добитник на наградата „Владимир Костов“ ... Read More »

Тематската збирка раскази „Тивка анестезија“ објавена од „Антолог“

Тивка анестезија

Издавачката куќа „Антолог“ од Скопје ја објави „Тивка анестезија; за болката на другите“, тематска збирка во која се објавени 14 раскази специјално напишани за оваа книга. Приредувач на збирката е писателот Владимир Јанковски. Во општество и време во кое поединецот станува сè повеќе анестезиран од чувството на емпатија и можноста да го доживее страдањето на различните, 14 писателки и писатели ... Read More »

Пробите за новата претстава „Говорна маана“ започнаа во МНТ

Театар

Претставата „Говорна маана“ во Македонскиот народен театар се работи според текстот на современиот автор Горан Марковиќ и во режија на Драгана Милошевска, а премиерата се очекува кон крајот на месец февруари 2017 година. Текстот „Говорна маана“ е напишан во деведесеттите години на минатиот век, а Марковиќ е автор кој со голема искреност влегува во натпревар со сите опасности кои нѐ ... Read More »

Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better