Сабота , Јуни 24 2017
Колумни

Io Saturnalia

saturnalii

Центарот за научни истражувања и промоција на културата – „ХАЕМУС“ од Скопје, во рамките на својата програма SCUPINI RОMANI го организира настанот “Io Saturnalia” повод древниот римски празник „Сатурналии“ со цел поширока промоција и популаризација на културното наследство од римскиот период. Настанот ќе се случува на 17.12.2016 год во МКЦ Клуб ресторанот во Скопје, помеѓу 11-14ч. Во рамките на програмата ... Read More »

Промоција на „Сиво сјаат вселените“ од Стефан Марковски

Сиво сјаат вселените - корица

На 22 декември (четврток) во 19 часот во реновираниот простор на сутеренот на Домот на градежниците ќе се оддржи промоцијата на четвртата поетска збирка на Стефан Марковски – Сиво сјаат вселените. Стихозбирката со која овој автор ја доби наградата „Бели мугри“ за 2016-та, признание кое го доделува ЈУ Дом на култура „Кочо Рацин“ од Скопје за најдобра необјавена поетска книга ... Read More »

Монтажерот на Кишловски – прв лауреат на „Синематик“

2

Врвниот француски монтажер Жак Вита во Париз ја прими наградата за животно дело, што Асоцијацијата на филмски професионалци на Македонија и програмата „Синематик“ му ја доделија. Наградата му ја врачи г-динот Јордан Плевнеш, поранешен амбасадор на нашата земја во Франција и ректор на Универзитетот за аудиовизуелни уметности. Легендата на монтажата на европскиот филм, Вита, кој е во својата 83-година беше ... Read More »

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП – декември 2016

Пишува: професионален астролог Снежана Штрковска Полна Месечина –  14 декември; ноќ без Месечина – 29 декември; Сонце влегува во Јарец – 21 декември; Марс влегува во Риби – 19 декември. Направете комбинација на толкувањата за вашиот знак и за подзнакот. *Ако сакате да дознаете повеќе што ве очекува во тековната година, кликнете и нарачајте соларен хороскоп. ОВЕН – Многу предомислувања, ... Read More »

Странпатиците на закржлавената уметност

ripper

Од романот Еретички писма Следните неколку недели, со длабок проник во неговата исконска љубопитност, земските пориви повторно го пробудија творечкиот и духот за живеење на Максимилијан. Беше доцна саботна вечер Џими и неговиот бенд завршија со концерт. Гостите се разотидоа и големата зачадена просторија во кабаре-клубот со апсолутна доминација на црвените ѕидови и завеси остана речиси празна. Некој ги изгаси главните ... Read More »

Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better