Вторник , Мај 23 2017
Колумни

Подобро полицата да фати прашина отколку мозокот од неупотреба

gathering-dust

Не ги разбирам оние кои велат дека луѓето читаат книги само за да изгледаат „начитани“ или за да бидат „модерни“ или да изгледаат паметно. Каков е тоа неправилно донесен неоснован суд за некој што става слика на социјална мрежа во која на преден план е книга или за некој што во автобус си држи книга во скут и си го ... Read More »

Шест македонски автори застапени во „Рукописи 40“

zbornik rukopisi

  Рекордни 69 автори беа селектирани на овогодинешниот конкурс за Рукописи 40 – Зборник на поезија и кратки раскази на младите луѓе од поранешна Југославија (издавач: Младински Центар Панчево). Од Македонија се застапени шест автори: Стефан Марковски, Маријана Јанческа, Михајло Свидерски, Ива Дамјановски, Дарко Димески и Биљана Димко. Од другите земји се застапени: Јернеј Кустерле, Нина Кремжар, Катја Горечан, Сара ... Read More »

Грижливиот Ветер (10)

wind-e1492787269479

Кога зачекори во новиот дом Детето кое претходно немаше почувствувано таква топлина го совладаа емоциите и не знаеше на каков начин да ја изрази радоста. Му се фрли во прегратка на Ветерот кој пак не беше навикнат на прегрнување, а Детето го прегрна два пати во два дена. „Можеби и овде не било така лошо, почнува да ми се допаѓа ... Read More »

Замолчи пред вистината

silence

Некогаш е подобро да премолчиш. Кога тишината е повредна и од најскапото злато искористи ја. Стани најбогата на свет. Нека ги боли твоето богатство зошто нивните души никогаш нема да бидат богати како твојата. Кога премолчуваш во моментот кога си најповредена, се повлекуваш и си одиш засекогаш, тогаш ја дознаваат вредноста на твоето молчење. Кога намерно не го кажуваш она ... Read More »

Кожуф

стефан марковски - кожуф

Ги подигаш зениците и ја наоѓаш свилозората што сосем полека извира отаде осумте глави на Кожуф прегрнати од лутите зимосани недогледи на црвените луѓе разголени среде зимоѕвон на дрвја престорени инструменти за да ги отпеат рондата на златоречните удолнини по кои Дошница капка по капка ги реди спомените на богодопирот Зелен Брег што е.   Кајшто синее сономислата таму и ... Read More »

Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better