Стефан Марковски добитник на награда на меѓународен поетски фестивал во Хрватска

Стефан Марковски добитник на награда на меѓународен поетски фестивал во Хрватска

Македонскиот писател Стефан Марковски е единствениот македонски претставник на овогодинешното 10-то јубилејно издание на тридневниот поетски фестивал „Денови на пријателите на книгата“ во Риека, кој ќе се оддржи од 9 до 12 ноември годинава.

Според фестивалската програма, на првиот фестивалски ден (9.11) во 18:00 во просториите на Македонското културно друштво „Илинден“ е предвидена промоција на двете последнообјавени дела на младиот македонски автор пред хрватската публика: поетската збирка „Сиво сјаат вселените“ и збирката раскази „Смртта долетува насмевната“.

Обете книги на Марковски се неодамна наградени, поетската со наградата „Бели мугри“ за најдобар необјавен поетски ракопис за 2016-та, додека пак, збирката раскази со наградата „Крсте Чачански“ (2017).
Токму за втората на Марковски ќе му биде врачена наградата „Книжевно перо“ за книга на годината вон изданијата на Хрватското книжевно друштво.

Марковски (26) е автор на 10 објавени прозни, поетски и есеистички дела, како и неколку сценарија, и е актуелен уредник на првото македонско списание за литература „Современост“.

Фестивалот „Денови на пријателите на книгата“ се оддржува од 2007 година во организација на Хрватското книжевно друштво (ХКД) од Риека.

Покрај промоцијата на двете дела, предвиден е и поетски настап на Марковски со поезијата застапена во новиот број на „Книжевно перо“, книжевното списание во издание на ХКД.

Честитки до Стефан и му посакуваме уште поголеми успеси во иднина!

Related Posts

Поддржете не' со клик на Like копчето ↓

Ни значи вашата поддршка ??


This will close in 59 seconds