Проекција „Хармс“ во чест на наградените на фестивалот Синематик

Со проекција на филмот „Хармс“ во режија на Иван Болотников, вечер во 20 часот во Кинотеката на Македонија, завршува Фестивалот на филмската монтажа „Синематик“.

„Хармс“ е прва копродукција помеѓу Русија и Македонија со учество на Литванија како втор копродуцент. Овој филм веќе освои повеќе меѓународни награди, меѓу кои и две награди на филмскиот фестивал во Шангај, кој е еден од петте најголеми и најпрестижни филмски фестивали во светот. Посебно значајна улога од македонска страна има копродуцентот Сашо Павловски, како и композиторот Сони Петровски, кој ја компонираше целата музика за овој филм. Филмот ја раскажува приказната на советскиот авангарден писател и поет Данил Иванович Јувачов, во светот познат како Данил Хармс.

За главната награда „Златен рез“ за најдобар монтажер одлучува тричлено жири во состав: Миле Петковски, претседател, Благоја Неделковски и Ванчо Мираковски, членови.

Фестивалот беше отворен со македонска премиера на албанско-италијанско-македонската копродукција „Скршено“ во режија на Едмонд Будина. Наградата за животно дело за монтажа синоќа во Кинотеката на Македонија му беше врачена на годинашниот лауреат Андрија Зафрановиќ, а во пп.чшинегова чест беше прикажан филмот „Уставот на Република Хрватска“ во режија на Рајко Грлиќ. Тој вчера на Факултетот за драмски уметности во Скопје одржа мастер-клас пред студентите и претставници од фелата.

http://cooltura.mk/